Bağıl Hareket 11.Sınıf Fizik

Kategoriler: 11. Sınıf Fizik, Fizik, Kuvvet ve Hareket

a. Sabit Hızlı İki Cismin Birbirine Göre Hareketi

b. Hareketli Bir Ortamdaki Cisimlerin Birbirlerine Göre Hareketi


Bir K cisminin L cismine göre hareketine bağıl hareket, hızına ise bağıl hız denir.

Örneğim; “K cismi L cismini nasıl görür?” dediğimizde K dan L ye çizilen vektör bağıl hızı verir. VBağıl, K nın L yi görme hızıdır.

Kural 1: Bakan gözlemciden bakılan cisme çizilen vektör, bağıl hızı verir. Asla Unutmayınız!
Kural 2: Bakan gözlemcinin hız vektörü ters çevrilip, bakılan cismin hızı ile toplanır. Bulduğumuz sonuç bağıl hızı verir.

Not: Unutmayalım ki, K deki gözlemci L yi duruyormuş gibi görüyorsa, L de durmakta olan gözlemci de K deki gözlemciyi duruyormuş gibi görür.

Kural 3: K nin L yi görme hızı ile L nin K ye göre hızı aynıdır. K ye göre demek; bakan gözlemcinin K olduğu anlamındadır, unutmayınız.

Kuvvet ve Hareket



] }

Örnek: Aynı düzlemde bulunan K ve L hareketlilerinin yere göre hız büyüklükleri şekildeki gibidir. Buna göre, K hareketlisi L hareketlisini nasıl görür?
Çözüm: Bakan gözlemcinin hızını ters çevirip, L nin hızı ile topladığımızda bağıl hızı buluruz. Yani, K hareketlisi L yi batı yönünde V büyüklüğündeki hızla gidiyormuş gibi görür.

Örnek: Doğu yönünde hareket eden Atik Ali, Ahmet ve Uğurdan oluşan hareketlilerden, Atik Ali'nin yere göre hızının büyüklüğü 3v, Uğurunki ise
2v dir. Atik Ali, Ahmet'i batı yönünde 2v büyüklüğündeki hızla gidiyor
gördüğüne göre, aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur? Aynı düzlemdeki K ve L çocuklarının yere göre hız büyüklükleri şekildeki gibidir. Buna göre, L nin K ye göre hızı hangi yöndedir? (Kare bölmeler özdeştir.)
L nin K ye göre hızı ile K nin L yi görme hızı aynı şeydir. Dolayısıyla bakan gözlemciden bakılana çizilen vektör olayı bitirir. Vbağıl hız, güney yönünde 2 birim olur.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar