Kategoriler: 11. Sınıf Fizik, Fizik, Kuvvet ve Hareket

Fiziksel anlamda iş, bir sistemde enerji değişikliği yapmaktır. Bir cisme bir kuvvet uygulandığında yapılan iş, cismin mekanik enerjisindeki değişime eşittir. Buna göre,

yazılabilir.

Bir cisme uygulanan net kuvvetin yaptığı iş, cismin kinetik enerjisindeki değişime, yerçekimine karşı yapılan iş de cismin potansiyel enerjisindeki değişime eşittir.

Bir cismin, uygulanan net kuvvet-konum grafiğinde alan, yapılan işi, dolayısıyla cismin kinetik enerjisindeki değişimi verir.

Hook Yasası

Esneklik sınırı aşılmamak şartı ile esnek bir yaya uygulanan kuvvet arttıkça yayın şeklindeki değişim miktarı da artar. Şekildeki yaya uygulanan F kuvveti yayın x kadar uzamasına neden olursa, 2F kuvveti 2x kadar uzamaya, 3F kuvveti 3x kadar uzamaya neden olur.

Buradan hareketle, esnek bir yayın boyundaki uzama miktarının uygulanan kuvvetle doğru orantılı olduğu söylenebilir. Hooke yasası olarak bilinen bu yasaya göre,

yazılır.

Buradaki k sabiti yayın sert ya da yumuşak oluşunu ifade eden bir niceliktir. Yay sabiti, sert yaylar için büyük, yumuşak yaylar için küçüktür.

Esneklik Potansiyel Enerjisi

Potansiyel enerji, cisimlerin fiziksel durumları nedeniyle depolanmış enerji türüdür. Esnek cisimlerde de şekil değişikliği sırasında bu tür enerji depolanır.

Uygulanan kuvvet x’e bağlı olarak değişen bir kuvvet olduğundan kuvvetin uzamaya bağlı grafiği şekildeki gibi çizildiğinde grafiğin eğimi yay sabitini, taralı alan da yapılan işi ya da yayda depolanan enerjiyi verir.

Buna göre, x kadar uzamış ya da sıkışmış bir yayda depo edilen potansiyel enerji,

olur.

Kuvvet ve Hareket



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar