Kategoriler: 9. sınıf Fizik, Fizik, Isı ve Sıcaklık

Sıcaklıkları farklı iki cisim birbirine dokundurulursa bir süre sonra sıcaklıkları eşit olur. Örneğin bir bardak suya buz atılırsa buz erir, suyun sıcaklığı azalır. Birbirine dokundurulan ya da ısıca yalıtılmış bir kaba birbirine dokundurulmadan konulan iki cisim arasında ısı alış-verişi olur. Isı, sıcaklıkları farklı olan iki cisim arasındaki enerji transferidir. İki cisim arasında enerji alışverişi olabiliyorsa bunların ısıl (termal) temasta oldukları kabul edilir. “Isıl denge“, birbiri ile ısıl temasta olan iki cismin arasında enerji alış-verişinin olmaması durumudur.

O halde sıcaklık, bir cismin bir başka cisimle ısıl dengede olup olmadığını belirleyen bir özellik olarak düşünülebilir. İki cisim birbiri ile ısıl dengede ise sıcaklıkları aynıdır. Sıcaklıkları farklı olan iki cisim birbiriyle ısıl dengede olamaz.

Güneşten gelen enerjinin yerküreyi ısıttığını, yemek yaparken kullanılan metal kaşığın tutulamayacak kadar ısındığını bu nedenle tahta kaşık kullanıldığını, kışın bir odada yanan sobanın ya da sıcak radyatörün ortamı ısıttığını, yemeğin çelik tencerede toprak tencereden daha çabuk piştiğini hepimiz biliyoruz. Kışın konutlarımızda ısı kaybının olmamasını ister buna önlemler alırız. Kışın üşümemek, yazın sıcaktan bunalmamak için uygun bir şekilde giyiniriz.

Bizim için önemli olan bazen ısının bir yerden bir yere çabuk geçmesini sağlamak bazen de ısı kaybını önlemeye çalışmaktadır. Isının nasıl yayıldığını bilirsek, ne zaman nasıl davranılması gerektiğini kestirebiliriz.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar