İlk ve Orta Çağda Toplumsal Tabakalaşma 9. Sınıf Tarih


Kategoriler: 9. Sınıf Tarih, İnsanlığın İlk Dönemleri, Tarih
  • Tabakalaşma toplumun hiyerarşik bir düzen içinde sınıflara ayrılmasıdır. Toplayıcılık ve avcılığa dayanan topluluklarda tabakalaşma çok az iken tarım toplumunda zenginliğin artmasıyla birlikte yaygınlaşmıştır.
  • Tarih boyunca kölelik, kast sistemi ve mevkiye bağlı çeşitli toplumsal tabakalaşmalar ortaya çıkmıştır. Toplum yapısında meydana gelen bu değişim, insanlık tarihini değiştirmiştir.
  • Hindistan’da ortaya çıkan kast sistemi Hindu inancına göre şekillenmiştir. Buna göre yaşam, geçici olarak beden kazanmaktır. İnsanın gelecek yaşamındaki statüsünü belirleyen onun bu hayatındaki eylem ve tutumlarıdır. Kişi; brahmanlara saygılı olup kendi kastının görevlerini yerine getirirse diğer hayatında daha üst bir kastta doğacak eğer bunları yerine getirmezse daha alt bir kastın üyesi olarak yeniden dünyaya gelecektir.
  • Kast sistemi; brahmanlar (din adamları), kşatriyalar (askerler), vaisyalar (çalışanlar) ve sudralar (işçiler ve köleler) sınıflarından oluşuyordu. Ayrıca kast sisteminin dışında kalan ve toplumdan dışlanmış parya denilen bir sınıf daha bulunurdu.
  • Kast toplumlarında farklı sosyal gruplar birbirlerine kapalıdır. Bu sistemde herkes, bir daha terk edemeyeceği bir kast içinde doğar, bu kasttan eş seçer ve bu kast içinde ölür. Diğer kastların üyeleriyle bağlantı yasaktır.

Bilgi: Kast sistemi Hindistan’da milli birlik ve beraberliğin sağlanmasını engellemiştir. Bu yüzden Hindistan sık sık istilalara uğramıştır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar