Yaygın Günlük Hayat Kimyasalları 10. Sınıf


Kategoriler: 10. sınıf Kimya, Kimya

TEMİZLİK MADDELERİ

En yaygın kullanılan temizlik maddeleri sabun ve deterjandır. Sabunun keşfinin MÖ 1500’lü yıllarda Mısır’da olduğu düşünülmektedir. Deterjan ise geçen yüzyıl keşfedilen önemli bir temizlik maddesidir. Çamaşır suyu ve çamaşır sodası da yaygın olarak kullanılan temizlik maddeleridir.

Sabunlar

Deterjanlar

Sabunlar ve Deterjanlar Kiri Nasıl Temizler

Çözüm: Katı sabunlar genellikle el ve vücut temizliğinde kullanılırlar. Sıvı sabunlar ise çamaşır ve halı ve benzeri eşyaların temizliğinde kullanılır. Bebek çamaşırlarının temizliğinde özellikle sabun tozu tercih edilir. Sabun tozlarının çamaşır makinesinde kullanılabilecek formları da bulunmaktadır. I ve II. öncül doğrudur. Deterjanların kirli çamaşır temizliğinde kullanılanı olduğu gibi bulaşıkların temizliğinde de kullanılanı vardır. III. öncül doğrudur. Cevap E

Kişisel Temizlik Ürünleri

Hijyen

Sterilizasyon

Polimerler

Kalemler, kalem kutusu, PVC pencereler, tül perde, telefon, CD, PET şişeler, saklama kapları ve ayakkabı gibi birçok malzeme ve eşya polimerler ya da polimer karışımından elde edilir. Gündelik yaşantımızda her alanda birçok malzemede kullanılan plastikler de bir polimer maddedir.

Polimer ve Polimerleşme

Bazı Yaygın Polimerler

Polimerlerin Avantajları ve Dezavantajları

Oyuncak ve Tekstil Maddelerindeki Polimerler

Polimerler özelliklerine uygun yerlerde kullanılmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen sağlığa ve çevreye zararlı sonuçlar ortaya çıkabilir. Çocuklar oyuncakları ile belli bir süre zaman geçirmektedirler. İstemesek de bazen çocuklar oyuncaklarını ağzına bile almaktadır.

Polimerlerin içerisinde klor gibi maddeler de vardır. Klor suları dezenfekte etmek için kullandığımız bir kimyasaldır. Bu kimyasala insanların maruz kalması istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Aynı şekilde giysilerde polimer madde olması zararlı maddenin vücuda temas etmesi yani zarar vermesi anlamına gelir. PS polimeri benzenden imal edilir. Benzen, kanserojen bir maddedir. Bu nedenle PS polimeri oyuncaklardan ve tekstil ürünlerinden uzak tutulmalıdır.

GERİ DÖNÜŞÜM VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKILARI

KOZMETİKLER

İLAÇLAR



] }

Örnek: Sabun molekülleri iki kısımdan oluşur. Bu kısımlar yandaki formülde gösterilmiştir. Sabun ile ilgili,
I. Sabun suda çözündüğü zaman sabun moleküllerinin baş kısımları suda, kuyruk kısımları yağın içinde olacak şekilde birbirine yönelerek yağ taneciklerini hapseder.
II. Hapsedilmiş yağ tanecikleri birbiriyle birleşmeden su içinde kalır ve su ile ortamdan uzaklaştırılır.
III. Hijyen özelliği gösterir.
yargılarından hangileri doğrudur?
A) Yalnız ı B) Yalnız ıı c) ı ve ıı
D) ıı ve ııı E) ı, ıı ve ııı
Çözüm: Yağ apolar özellik gösterdiğinden sabunun apolar olan kuyruk kısmı apolar olan yağın (kir) içine girerek onu yapıştığı yerden koparır ve su ile akar gider. Sabun moleküllerinin kirleri tutması şematik olarak aşağıdaki gibi gösterilir. Sabun moleküllerinin kir ile oluşturduğu bu görüntü misel olarak adlandırılır. l ve ll. öncüller doğrudur. Sabunlar temizlik özelliği dışında hijyen de sağlarlar. Ill. öncül doğrudur. Cevap E


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar