Üslü Sayılarda Toplama, Çıkarma, Çarpma ve Bölme (Dört İşlem) 9. Sınıf


Kategoriler: 9. Sınıf Matematik, Denklem ve Eşitsizlikler, Dersler, Matematik, Üslü İfadeler ve Denklemler

Bu yazımızda 9. sınıf matematik dersi Üslü İfadelerde Dört İşlem konusunun ders notları bulunmaktadır. Aşağıdaki linke tıklayarak Üslü ifadeler çözümlü sorular ve testler konusuna göz gezdirebilirsiniz.

Üslü İfadeler Online Testler ve Çözümlü Sorular

Üslü İfadelerde Dört İşlem Ders Notu

Üslü İfadelerde Toplama ve Çıkarma İşlemi

Tabanları ve üsleri aynı olan ifadeler toplanırken, kat sayıların toplamı ile ortak olan üslü ifade çarpılır.
x.an + y.an = (x + y) . an

Tabanları ve üsleri aynı olan ifadeler çıkarılırken, kat sayıların farkı ile ortak olan üslü ifade çarpılır.
x.an – y.an = (x – y) . an

Çözümlü Sorular

Üslü İfadelerde Çarpma ve Bölme İşlemi

Tabanları eşit olan üslü ifadelerin çarpımında; üsler toplanır ve elde edilen ifade ortak tabanın üssü olarak yazılır.
an . ap = an + p

Üsleri eşit olan Üslü ifadelerin çarpımında, tabanlar çarpımı ortak üssün tabanı olarak yazılır.
xm . ym = (x . y)m

Tabanları eşit olan üslü ifadelerin bölümünde; paydaki sayının üssünden paydadaki sayının üssü çıkarılır ve elde edilen ifade ortak tabanın üstü olarak yazılır.

Üsleri eşit olan üslü ifadelerin bölümünü bulmak için; payın tabanı paydanın tabanına bölünür, ortak üs bölümün üssü olarak yazılır.

Üslü İfadelerde Çarpma ve Bölme İşlemi Çözümlü Sorular

Üslü İfadelerde Dört İşlem Video



] }

Üslü sayılar ya da bir diğer adıyla üslü ifadeler konusu hem 8. sınıf hem de 9. sınıf müfredatında yer almakta olup matematiğin temel konularından bir tanesidir. Bir çok sayısal işlemde karşımıza gelmektedir. Bu nedenle çok iyi öğrenilmesi gereken konulardan bir tanesir. Tyt matematik sınavında hem üslü ifadelerle ilgili soru gelmekte olup hem de diğer konularda soru çözümlerinde de bu konunun bilinmesi gerekmektedir. Bu konumuzda üslü ifadelerde dört işlem yani toplama çıkarma çarpma ve bölme konularını vermeye çalıştık. Bol bol çözümlü örneklere de konu içerisinde yer verdik. Şimdiden başarılar dileriz.

Örnek 29 çözüm: A sayısının kaç basamaklı olduğunu bulmak için A nın eşiti olan ifadeyi 10 un kuvveti türünden yazmamız gerekir. Bunun için de 10 un çarpanları olan 2 ve 5 sayılarına göre verilen sayılar düzenlenmelidir. Tabanları farklı üslü sayıları çarpmak için üslerinin aynı olması gerekir. Bu sebeple soru içerisinde eğer 2 ve 5 in üsleri eşit değilse eşit hale getirilerek işlem yapılır.

Üslü Sayıların Tarihçesi:

Üslü sayılar, matematikte oldukça eski bir geçmişe sahiptir. Ancak, modern anlamda üslü sayılar ve üslü sayılarla ilgili temel kurallar, 17. yüzyılda matematikçi John Wallis tarafından geliştirilen çalışmalarla başlamıştır. Wallis, rasyonel sayılarla ifade edilemeyen kesirlerin çözümü için üslü notasyonu kullanmıştır.

Üslü sayılar ve üslü notasyon, daha sonra matematikçi Euler ve diğerleri tarafından daha da geliştirilmiştir. Bu notasyon, matematiksel ifadeleri daha kompakt ve güçlü bir şekilde ifade etmeye olanak tanımıştır.

Bugün, üslü sayılar temel matematiksel kavramlar arasında yer alır ve birçok matematik dalında yaygın olarak kullanılır. Üslü sayılar, özellikle cebir, analiz, fizik, mühendislik ve bilgisayar bilimleri gibi alanlarda önemli bir rol oynamaktadır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar