Üslü İfadeler ve Denklemler Çözümlü Sorular ve Testler 9. Sınıf


Kategoriler: 9. Sınıf Matematik, 9. Sınıf Matematik Testleri, 9. Sınıf Testleri, Denklem ve Eşitsizlikler, Denklemler ve Eşitsizlikler Testleri, Matematik, Testler, Üslü İfadeler ve Denklemler

Üslü Sayılar online testlerin altında üslü sayılar çözümlü sorular yer almaktadır. Çözümlü sorulara baktıktan sonra testleri çözmeniz sizin için daha faydalı olacaktır.

Üslü Sayılar Test 1

Başla

Tebrikler - Üslü Sayılar Test 1 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.

Doğru Sayınız: %%SCORE%% - Soru Sayısı: %%TOTAL%%.

Aldığınız Puan: %%PERCENTAGE%%

Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%


Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
16Son
Geri dön

Üslü Sayılar Çözümlü Sorular



] }

Örnek: x ve y tam sayılar olmak üzere, 3 üzeri x + 2y - 12 olduğuna göre x + y kaçtır?
Çözüm: x ve y tam sayı olduğundan üsler de tam sayı olur. Bu nedenler verilen eşitliğin sağlanabilmesi için her bir üssün sıfır olması gerekir. Buradan 3x-y-1=0 ve x+2y-12=0 iki bilinmeyenli denklemleri yok etme yöntemi kullanılarak çözülürse x = 2 ve y = 5 olarak bulunur.
Buradan x + y = 7 çıkar.

Örnek: a eksi üç üzeri a kare eksi üç a eşittir bir denkleminin çözüm kümesini bulunuz.
Çözüm: Örnek: a eksi üç üzeri a kare eksi üç a eşittir bir ise bu denklemin çözümünden a eşittir 4 olarak bulunur. İkinci olarak a kare eksi üç a sıfıra eşitlenirse a sıfır veya üç olarak bulunur. Fakat a nın üç olması durumunda a eksi üç sıfır olacağından a eşittir üç alınmaz. Üçüncü olarak a eksi 3 eksi bire eşitlenir ve a kare eksi üç a da çift sayı olursa a eşittir iki olarak bulunur. Buna göre çözüm kümesi 0, 2 ve 4 den oluşur.

Örnek: x eşittir iki üzeri seksen, y eşittir üç üzeri altmış ve z eşittir beş üzeri kırk olduğuna göre x, y ve z yi küçükten büyüğe doğru sıralayınız.
Çözüm: Bu soruda tabanlar birbirinden farklı olduklarından dolayı üsler birbirine eşitlenmelidir. Bütün kuvvetleri yirmi sayısına eşitlersek x küçüktür y küçüktür z olarak sıralama bulunur.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar