Kategoriler: 9. Sınıf Tarih, Tarih, Tarih ve Zaman

Tarihin Konusu

Tarih, insanoğlunun zaman içerisinde farklı etki ve gelişmeler sonucunda ortaya çıkardığı eserleri kapsamaktadır. Doğal olaylar sonucunda yaşanan gelişmeler insanın yaşam serüvenine etki ettiğinden tarihin konusu içine girer. Örneğin, Çernobil Kazası doğrudan tarihin konusu değilken bu olayın sonucunda ortaya çıkan göçler tarihin konusuna girer.

Konusu insan olan bilimler, beşeri bilimler sınıfında gruplanmıştır. Bu bakımdan tarih, beşeri bilimler arasında sayılmıştır. Çünkü tarih insanların her türlü faaliyetlerini ve insan ile ilgili her şeyi incelemeyi ve kaydetmeyi görev kabul eder.

Tarih, diğer beşeri ve pozitif bilimlerden farklı olarak sadece insanın belirli alanlardaki faaliyet ve eserlerini değil, insanı etkileyen ve insanın etkilediği olayları da inceler. Örneğin depremler; oluşumu, nedenleri bakımından tarihin konusu değildir. Ancak depremler ve diğer doğa olayları sonuçları itibariyle insanları etkilediğinden tarihin konusu içerisinde yer alır.

Stanford, tarihin konusu içine giren alanın genişliğini at örneği ile vurgulamıştır:

Bir atı bir fizikçi, bir zoolog, bir veteriner, bir ekonomist, bir kimyacı, bir ressam incelerse, hepsi de atı farklı ve kendi bakış açılarından görecek ve tanımlayacaklardır. Oysa tarihçi hem ata, hem atın sahibine, hem atın içinde bulunduğu olaya, döneme, mekana, hem o olayın ilişkili olduğu diğer olaylara, kısacası resmin bütününe anlam vermeye çalışacaktır. Çünkü tarih bu deneyimin tüm yönleriyle ilgilidir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar