İnsanda Üremeyi Sağlayan Yapı ve Organlar 6. Sınıf Fen Bilimleri

🧍 İnsanda Üreme

  • Üreme hücreleri (eşey hücreleri) ile gerçekleştiği için eşeyli üreme görülür.

İnsanda Üremenin Aşamaları:

  • Dişi üreme organında dişi üreme hücresi olan yumurta üretilir.
  • Erkek üreme organında erkek üreme hücresi olan sperm üretilir.
  • Yumurta ile sperm hücreleri birleşerek döllenme gerçekleşir.
  • Döllenmiş yumurtaya zigot denir.

🧬 İnsanda Üremeyi Sağlayan Yapı ve Organlar ile Görevleri Nelerdir?

Erkek Üreme Sistemi Yapı ve Organları

  • Testis: Erkek üreme hücresi olan spermin üretildiği yerdir. İki tane testis bulunur.
  • Sperm kanalı: Sperm hücrelerinin penise taşınmasını sağlayan kanaldır.
  • Penis: Sperm hücrelerinin ve idrarın vücut dışına atıldığı yerdir.
  • Salgı bezi: Salgıladığı sıvı ile sperm hücrelerinin hareketini kolaylaştırır.

Dişi Üreme Sistemi Yapı ve Organları

  • Yumurtalık: Dişi üreme hücresi olan yumurtanın üretildiği yerdir. İki tane yumurtalık bulunur.
  • Yumurta kanalı:
    • Yumurta hücrelerini döl yatağına iletir.
    • Döllenme olayı burada gerçekleşir.
    • İki tane yumurtalık kanalı bulunur.
  • Döl yatağı: Döllenmiş yumurta doğuma kadar gelişimini burada tamamlar.
  • Vajina:
    • Döl yatağı ile dış ortam arasındaki bağlantıyı sağlar.
    • Gelişimini döl yatağında tamamlayan yavru buradan dışarıya çıkar.

Adet: Döllenmeyen yumurta hücresinin bir miktar kan ile vücut dışına atılmasına denir.

Âdet Döngüsü:

  • Âdet döneminin ilk gününden bir sonraki âdet döneminin ilk gününe kadar geçen zamandır.
  • Ergenlik dönemi ile başlar belirli bir yaşa kadar devam eder.

İnsanda Büyüme ve Gelişme

Zigot: Biri anneden (yumurta), biri babadan (sperm) gelen iki eşey hücresinin birleşmesi (döllenme) sonucu oluşan hücreye denir.

Embriyo:

  • Zigotun, yeni hücrelerin oluşumuyla büyüyüp gelişmesi ile oluşan evreye denir.
  • Döllenmeden sonra canlının yedi hafta süren büyüme ve gelişme evresidir.

Fetüs:

  • Canlının yedinci haftadan doğuma kadar geçen evresine denir.
  • Bu süre boyunca fetüs, göbek bağıyla anneye bağlıdır.
  • Fetüsün besin ve oksijen ihtiyacı, göbek bağı ile anneden karşılanır.
  • Fetüsün atıkları, yine göbek bağı aracılığı ile anneye aktarılarak dışarıya atılır.
  • Fetüs anne karnındaki gelişimini tamamladıktan sonra doğum olayı gerçekleşir.

Bebek:

  • Gelişimini tamamlayan canlının doğumdan sonraki evresidir.

⚠️ Dikkat Et

  • Zigottan doğuma kadar geçen süre yaklaşık kırk haftadır.

Çözümlü Test Soruları

Soru 1 İnsanda üremeyi sağlayan dişi ve erkek üreme hücreleri aşağıdakilerin hangisinde doğru eşleştirilmiştir?

A) Dişi: Zigot, Erkek: Embriyo B) Dişi: Sperm, Erkek: Yumurta C) Dişi: Yumurta, Erkek: Sperm D) Dişi: Testis, Erkek: Yumurtalık

Doğru Cevap: C

Çözüm: Dişi üreme hücresi yumurta, erkek üreme hücresi ise sperm olarak adlandırılır.


Soru 2 Erkek üreme sisteminde sperm hücrelerinin üretildiği yapı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Salgı bezleri B) Sperm kanalı C) Penis D) Testisler (Erbezleri)

Doğru Cevap: D

Çözüm: Erkek üreme hücresi olan sperm, testisler adı verilen organda üretilir.


Soru 3 Dişi üreme sisteminde yumurta hücresinin üretildiği ve dişi üreme hormonlarının salgılandığı yapı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yumurta kanalı B) Döl yatağı C) Yumurtalıklar D) Vajina

Doğru Cevap: C

Çözüm: Dişi üreme sisteminde yumurta hücrelerinin üretildiği yer yumurtalıklardır.


Soru 4 Sperm ve yumurta hücrelerinin birleşerek zigotu oluşturduğu olay, dişi üreme sisteminin hangi yapısında gerçekleşir?

A) Döl yatağı (Rahim) B) Yumurta kanalı C) Yumurtalıklar D) Vajina

Doğru Cevap: B

Çözüm: Döllenme, yani sperm ve yumurtanın birleşme olayı, yumurta kanalında gerçekleşir. Zigot daha sonra döl yatağına yerleşir.


Soru 5 Döllenme sonucunda oluşan zigotun yerleştiği, büyüyüp gelişerek embriyo ve fetüs halini aldığı yapı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yumurtalıklar B) Sperm kanalı C) Döl yatağı (Rahim) D) Yumurta kanalı

Doğru Cevap: C

Çözüm: Zigot, döl yatağı (rahim) adı verilen organda tutunur ve burada gebelik süresince gelişimini tamamlar.


Soru 6 Erkek üreme sisteminde üretilen spermleri penise taşıyan kanal aşağıdakilerden hangisidir?

A) Salgı kanalı B) Sperm kanalı C) Üreter D) Yumurta kanalı

Doğru Cevap: B

Çözüm: Üretilen spermlerin dışarı atılmadan önce taşınmasını sağlayan yapı sperm kanalıdır.


Soru 7 Yumurtalık ve döl yatağı arasındaki bağlantıyı sağlayan ve döllenmenin gerçekleştiği yapıyı görevini tamamlamış bir yolcu taşıma sistemi olarak düşünürsek, bu yapı aşağıdakilerden hangisine karşılık gelir?

A) Vajina B) Döl yatağı C) Yumurta kanalı D) Testis

Doğru Cevap: C

Çözüm: Yumurtayı taşıyan ve döllenmenin gerçekleştiği yer olan yumurta kanalı, yumurtalık ve döl yatağı arasındaki bağlantıyı sağlar.


Soru 8 Erkek üreme sisteminde yer alan ve spermlerin hareketini kolaylaştıran sıvıları üreten yapılar aşağıdakilerden hangisidir?

A) Testisler B) Salgı Bezleri C) Sperm kanalları D) Penis

Doğru Cevap: B

Çözüm: Salgı bezleri, spermlerin daha kolay hareket etmesi ve yaşaması için kaygan ve besleyici bir sıvı üretir.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

İnsanda Üremeyi Sağlayan Yapı ve Organlar 6. Sınıf Fen Bilimleri Konu Anlatım