Kimyanın Temel Kanunları Soruları ve Çözümleri 10. Sınıf


Kategoriler: 10. sınıf Kimya, Kimya, Kimyanın Temel Kanunları ve Kimyasal Hesaplamalar



] }

Tepkime Türleri

Yanma Tepkimeleri: Bir maddenin 02 gazı ile oluşturduğu tepkimedir. Örneğin; kömürün yanması sırasında kömürün içerdiği C elementi O2 gazı ile tepkimeye girer.
Yanma olayının gerçekleşebilmesi için ;
- Yanıcı madde
- Yakıcı madde (O2)
-Tutuşma sıcaklığı
şartlarının sağlanması gerekir. Organik maddeler yandığında genellikle CO2 ve H2O oluşur. Doğalgazın ana bileşeni olan CH4 (metan) gazı organik bir maddedir ve yakıldığında CO2 ve H2O açığa çıkar. Ametaller yandığında genellikle nötr veya asidik oksitler oluşur.

Asit- Baz Tepkimeleri: Asitlerle bazların etkileşmesidir. Tepkimede H2O oluşuyorsa veya tepkime sulu ortamda gerçekleşiyorsa aynı zamanda nötrleşme tepkimesidir. Bazda oksijen atomu yoksa denklemde su oluşmaz. Asit - baz tepkimeleri yazılırken katsayılarla asidin ve
bazın tesir değerlikleri eşitlenir.

Sentez (Birleşme) Tepkimeleri: En az 2 farklı maddenin bir araya gelerek tek bir maddeye dönüştüğü tepkimelerdir.

Analiz (Ayrışma - Bozunma) Tepkimeleri: Tek bir maddenin parçalanarak birden fazla maddeye dönüştüğü tepkimelerdir. Sentez tepkimelerin tam tersidir.

Çözünme - çökelme Tepkimeleri: Suda iyi çözünen farklı tuzlarla hazırlanan çözeltiler karıştırıldığında kap içerisinde katı (çökelek) oluşuyorsa çözünme - çökelme tepkimesi gerçekleşmiş demektir. AgNO3 ve NaCI tuzlarının çözeltileri karıştırılırsa kabın dibinde AgCI katısı oluşmaktadır. AgCl katısının oluşumuna ait olan tepkime denklemine net iyon denklemi denir. Çökme olayına karışmayan ama kapta bulunan iyonlara seyirci iyonlar denir. Na ve NO3 iyonları seyirci iyonlardır. Mağaralarda sarkıt ve dikit oluşumu, travertenlerin oluşumu, böbreklerde taş oluşumu gibi olaylar çözünme - çökelme tepkimelerine örnek verilebilir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar