Dünyada Hava Yolu Ulaşımı 10. Sınıf Coğrafya


Kategoriler: 10. Sınıf Coğrafya, Coğrafya, Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler

İlk kez Fransa‘da başlayan ticari hava seferleriyle yepyeni bir ulaşım sistemi ortaya çıkmıştır. ABD’de de havayolları seferleri 1926 ‘da başlamıştır. Havayollarının kısa bir sürede bugünkü duruma erişmelerinde ise bu sektörde yaşanan teknik buluşlardaki hızlı gelişmelerdir. Hava yollarındaki gelişmenin hızı gerçekten şaşırtıcı olmuştur. 50 yıl gibi ulaşımda kısa sayılabilecek bir zamanda türbin motorlu ve pervaneli uçaklardan tepkili uçaklara ve jetlere geçiş sağlanmıştır.

  • Havayollarının gelişmesinde en önemli rolü; uçak sanayinin giderek gelişmesi, havayollarındaki faaliyetleri düzenleyen uluslararası anlaşmaların yapılması ve havaalanı yapım tekniklerinin gelişmesi oynamıştır. Havaalanlarıyla uçak seferlerinin güven ve düzen içinde yapılmasını sağlayan tüm olanaklar, yani faaliyetlerin tümü kastedilmektedir.
  • Hava yolu ulaşımında üç temel unsur; uçak, havaalanı ve izlenen yoldur.
  • Havayollarında asıl gelişme l. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanmıştır. Örneğin DC-4’ler 320 km hız ve 6800 km’lik menzile sahipti, Daha sonra DC-8’lerde hız saatte 960 km’yi, uçuş menzili ise 12,200 km’yi buldu.
  • 1969 yılından itibaren hizmete girmiş olan Boieng 747’ler (Jumbo Jet) ise 1030 km hız yapabilmekte ve 14,000 km’lik uçuş menziline sahip bulunmaktadır, Bunların 747-400 modeli olan dev uçak 16,100 km uçuş menziliyle mürettebat hariç 416 yolcu kapasitelidir.
  • Dünya havayollarında en yoğun taşımacılık faaliyetleri Kuzey Amerika’da meydana gelmektedir. Avrupa ikinci ve Asya Pasifik’te üçüncü önemli alan olarak belirmektedir. Latin Amerika ve Karayipler, Ortadoğu ve Afrika ise bu üç alanın çok gerisinde kalmaktadır.
  • Uluslararası taşımacılık açısından bakıldığında ise Avrupa tartışmasız en büyük paya sahiptir; toplam uçuş/km’lerin yüzde
    43,3’ü kalkışların yüzde 57,7’si, taşınan yolcuların 53,3’ü ve yükün yüzde 30,6’sı bölge havayolları tarafından taşınmaktadır.
  • ABD Dünya’da hava ulaşımının en yaygın ve en gelişmiş olduğu ülkedir. Kuzey Amerika’da 11,000’den fazla havaalanı vardır.
  • Dünya’nın en büyük havaalanları: Londra’da Heatrow, ABD’de Kenedy, Dallas, Chicago, Atlanta, ve Los Angeles, Japonya’da Tokyo Narita, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Almanya’da Frankfurt ve Hollanda’da Amsterdam’dır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar