Biyolojinin Günlük Hayatta Karşılaşılan Sorunların Çözümüne Sağladığı Katkılar 9.Sınıf Biyoloji

Biyolojinin Günlük Hayatta Karşılaşılan Sorunların Çözümüne Sağladığı Katkılar 9.Sınıf Biyoloji

Kategoriler: 9. Sınıf Biyoloji, Biyoloji, Yaşam Bilimi Biyoloji

Biyolojinin Günlük Hayattaki Sorunların Çözümüne Sağladığı Katkılar Biyoloji bilgisine sahip olma, bireyin kendisine birçok katkı sağlar. Örneğin diş çürümelerine yiyecek atıklarındaki bakterilerin yol açtığını bilen bir insan dişlerini fırçalamaya özen gösterecek, vitaminlerin önemini bilen bir insan günlük beslenmesinde yeterince vitamin almaya dikkat edecek, biyolojik çeşitliliğin yararlarını bilen bir insan çevresindeki bitki ve hayvanları korumaya çalışacaktır.

Canlı dünyasının çeşitliliği nedeniyle değişik yöntemlerle çalışan biyoloji bilim dalları ortaya çıkmıştır. Biyoloji, bitkileri inceleyen botanik ve hayvanları inceleyen zooloji olmak üzere iki ana dala ayrılmıştır. Biyolojinin bu bölümlerinden her biri canlının değişik özelliklerini incelemelerine göre kendi içlerinde alt dallara ayrılır. Örneğin morfoloji canlının dış görünüşünü, fizyoloji organ ve dokuların fonksiyonlarını, sitoloji yaşamın temel birimi olan hücreyi, taksonomi canlıların sınıflandırılmasında kullanılan yasa, yöntem ve kuralları, ekoloji canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini, moleküler biyoloji canlıların yapısını moleküler düzeyde inceler.

insanlığı yakından ilgilendiren heyecan verici gelişmelerden en önemlileri biyoloji biliminde ortaya çıkmıştır. Örneğin insan genom projesi çalışmaları, memeli hayvanların klonlanması, genetiği değiştirilen organizmalar üzerindeki çalışmalar, DNA parmak izi analizi, kök hücre çalışmaları biyolojinin altın çağını yaşamasına neden olan gelişmelerdir.

Biyoloji birçok bilim dalıyla da yakından ilişki içerisindedir. Diğer bilim dallarındaki gelişmeler, biyoloji bilimindeki gelişmelerin de önünü açmıştır. Örneğin fizik bilimindeki gelişmeler, biyolojik çalışmalar için araç-gereç desteği sağlamıştır. Ayrıca bu bilgiler beyin ve göz gibi organların çalışmalarının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamıştır. Kimya bilimi, atom ve molekül gibi yapıların daha iyi öğrenilmesi sayesinde moleküler biyolojinin gelişimine katkı sunmuştur. Biyofizik, biyokimya, biyomatematik, biyocoğrafya, biyoinformatik gibi çalışma alanları biyolojinin diğer bilim dallarıyla ilişkisi sonucu ortaya çıkmıştır. Biyoloji, insanların çözümsüz sandığı birçok soru ve soruna cevap bulmuştur ve halen de bulmaya devam etmektedir. Şimdi bunların bazıları üzerinde duralım.

Gıda Sıkıntısı ve Beslenme ile İlgili Sorunların Çözümünde Biyolojinin Katkıları

Sağlık Sorunlarının Çözümünde Biyolojinin Katkıları

Çevre Sorunlarının Çözümünde Biyolojinin Katkıları

Biyolojik Çeşitliliğin Korunmasında Biyolojinin Katkıları



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar