Basıncın Yeryüzünde Dağılışı ve Özellikleri 9.Sınıf Coğrafya

Basıncın Yeryüzünde Dağılışı ve Özellikleri 9.Sınıf Coğrafya

Kategoriler: 9. Sınıf Coğrafya, Basınç ve Rüzgarlar, Coğrafya

Dünyadaki basınç dağılışı, aynı basınç değerine sahip noktaların birleştirilmesiyle elde edilen eş basınç (izobar) eğrileriyle gösterilir. Dünyadaki basınç dağılışı, ocak ve temmuz ayı izobar haritalarıyla gösterilir.

Ocak Ayı Basınç Dağılışı

  • Kuzey Yarım Küre’de mevsimin kış olması nedeniyle karalar üzerindeki basınç değerleri, denizlerdekinden daha yüksektir. Basınç değerlerinin en yüksek olduğu yer, karasallık nedeniyle Asya Kıtası’nın içleridir.
  • Güney Yarım Küre’de yaz yaşandığından, karalar üzerinde termik alçak basınç alanları oluşur.
  • Her iki yarım kürede kara ve deniz üzerindeki termik basınç oluşumları, sürekli basınç kuşaklarında bölünmelere neden olmuştur. Bu durum, karaların fazla olduğu Kuzey Yarım Kürede daha belirgindir.

Temmuz Ayı Basınç Dağılışı

  • Kuzey Yarım Küre’de mevsimin yaz olması nedeniyle karalar üzerindeki basınç değerleri, denizlerdekinden daha düşüktür. Basınç değerlerinin en düşük olduğu yer, karasallık nedeniyle Asya Kıtasının içleridir.
  • Güney Yarım Küre’de kış yaşandığından, karalar üzerinde termik yüksek basınç alanları oluşur.
  • Ocak ayında olduğu gibi bu ayda da, her iki yarım kürede kara ve deniz üzerindeki termik basınç oluşumları, sürekli basınç kuşaklarında bölünmelere neden olmuştur. Bu durum, yine karaların fazla olduğu Kuzey Yarım Küre’de daha belirgindir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar