2.Dünya Savaşı Öncesindeki Gelişmeler Tarih Ayt


Kategoriler: Tarih

SAVAŞ ÖNCESİNDEKİ GELİŞMELER

Almanya:

1933 yılında iktidara gelen ve 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı’nın atlatılmasını sağlayan Hitler, Versaille Antlaşması’nın hükümlerini geçersiz kılarak savaş hazırlıklarına başlamıştır.

İtalya:

Galip tarafta yer almasına rağmen savaş sonrasında istediğini elde edemeyen İtalya’da 1922 yılında iktidara gelen Mussolini, faşist bir diktatörlük kurarak Eski Roma İmparatorluğu’nu canlandırma hayaline kapılmıştır.

Avusturya – Macaristan İmparatorluğu:

Savaş sonrası Sen Germen Antlaşması’nı imzalamaya zorlanan Avusturya – Macaristan İmparatorluğu, kaderine razı olmuş ve Macaristan ile ayrılarak barış hükümlerini yerine getirmeye çalışmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti:

Sevr Antlaşması’nı imzalayan Osmanlı Hükümeti’ne ve Anadolu’yu yer yer işgal eden İtilaf Devletleri’ne karşı cephe alan Anadolu halkı; Kurtuluş Savaşı’nı başarı ile tamamlayarak ulusal bağımsızlığını; saltanat idaresine son vererek ulusal eğemenliği aynı anda gerçekleştirmiştir.

Fransa:

Versaille Antlaşması’nın ağır koşullar içerdiğinin farkında olan, Almanya’nın barış hükümlerin kabullenemeyeceğinden ve bir gün topraklarını geri almaya çalışacağından endişe duyan Fransa, Almanya’ya karşı İngiltere, Belçika, Polonya ve Çekoslovakya ile ayrı ayrı İttifak antlaşmaları imzalamıştır.

İngiltere:

Orta Doğu’daki petrol bölgelerini ele geçirerek savaştan kârlı çıkan İngiltere, savaş yıllarında aldığı ağır ekonomik yaralar, sömürgelerinde başlayan kıpırdamalar, dünyanın birinci büyük devleti olma yolunda ABD ile yarışamaması gibi sebeplerden dolayı sıkıntı içine girmiştir.

Rusya:

1917 Bolşevik İhtilali ile milyonlarca insanın katledilmesi pahasına Rusya’da kanlı bir diktatörlük kuran Lenin ve Stalin, imparatorluk dahilindeki milletlere bağımsızlık vaat etmiş ve Rusya sınırları içinde Azerbaycan, Tataristan
vb. birçok devletin kurulmasına izin vermişlerdir. Ancak iktidarı tam olarak ele geçiren Bolşevikler, kurulan bu devletleri ortadan kaldırarak kızıl ordunun hâkimiyetine dayanan Sovyetler Birliği’ni kurmuşlardır.

ABD:

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa hakkında fazla bilgiye sahip olamamasından dolayı İngiltere ve Fransa’nın istekleri doğrultusunda hareket eden ABD, hedeflerine ulaşamayarak kendi iç sorunlarına yönelmek için Avrupa ile ilişkilerini bir süre kesmiştir. Ancak Avrupa ile ilişkilerini kestiği andan itibaren ekonomisi kötüye giden ABD, yaşam kaynağının eski kıtalar olduğunu anlayarak dünya egemenliği için Avrupa siyasetinde yeniden rol almaya başlamıştır.

Japonya:

Çin’in toprağı olan Mançurya’yı ele geçiren Japonya, yayılmacı bir siyaset izleyerek Avrupalı devletleri Uzak Doğu’dan uzaklaştırmak istemiştir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar