Kategoriler: 12. Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 2. Dünya Savaşı Sonrasında Türkiye ve Dünya, Tarih

ABD – SSCB İlişkileri

1958 Berlin Buhranı sonrasında ABD, İngiltere, Fransa ve SSCB Dışişleri Bakanları 1959’da iki defa Cenevre’de bir araya geldiler. Bu diyalog Doğu Bloku ile Batı Bloku arasındaki ilk görüşmeler oldu. Görüşmelerden bir netice çıkmadı ancak bloklar arasındaki ilişkiler biraz daha yumuşadı. Yumuşama Dönemi’nin başlamasında Sovyet Lideri Kuruşçev ile ABD başkanı John Kennedy’nin politikaları etkin rol oynamıştır. Bu dönemde iki ülke arasında uzlaşma arayışları da gerginlikler de yaşanmıştır.

ABD başkanı Kennedy ile SSCB lideri Kruşçev 1961 ‘de Viyana’da bir araya geldi. Kuruşçev, NATO’nun kararlı tutumu yüzünden Berlin ve Almanya ile ilgili sert tutumunu yumuşatmak zorunda kaldı. 1963’te Moskova’da “SSCB – ABD Zirvesi” yapıldı.

ABD – Çin İlişkileri

II. Dünya Savaşı’ndan sonra Çin’de milliyetçilerle komünistler arasında çatışmalar yaşandı. 1949’da komünistler Çin’de yönetime egemen oldular. ABD, Komünist Çin yönetimini tanımadı. Milliyetçilerin denetimindeki Tayvan Hükûmetini Çin’in temsilcisi olarak kabul etti. Bu durum 1971 yılına kadar devam etti.

Ping Pong Diplomasisi: ABD ile Çin arasındaki diplomatik faaliyetleri İfade eder. Amerikan masa tenisi takımı Çin’in daveti üzerine 1971 ‘de yapılan turnuvaya katıldıktan sonra Çin başbakanı tarafından kabul edildi. Aynı günlerde ABD de Çin’e uygulanan ticari ambargoyu kaldırdı. Tarihe “Ping Pong Diplomasisi” olarak geçen bu adımlarla birlikte Çin ile ABD arasındaki buzlar erimeye başladı.

ABD – Çin yakınlaşması sonunda; Çin, Birleşmiş Milletlere yeniden üye oldu. Çin – Japon Savaşı sona erdi. Moskova’da ABD – SSCB zirvesi yapıldı.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar