Türkiye’de Madenler ve Enerji Kaynaklarının Etkin Kullanımı 11.Sınıf


Kategoriler: 11. Sınıf Coğrafya, Coğrafya

Türkiye’de Madenler ve Enerji Kaynaklarının Etkin Kullanımı

Madencilik faaliyetleri, sanayi ve enerji sektörleri için önemli bir ham madde sağlamaktadır. Ülkelerin ekonomik ve teknolojik gelişme seviyeleri madencilik faaliyetlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Gelişmiş ülkeler teknolojik imkanları ile kendi madenlerini en iyi şekilde kullanırken, dışarıdan aldıkları ham maddeleri de işleyerek mamül maddeye dönüştürmekte ve bu ürünleri yüksek değerle ihraç etmektedir. Bu durum ekonomiye
daha fazla katkı sağlamış olur. Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler ise hem teknolojik yetersizlik hem de sermaye eksikliği nedeniyle madenleri yeteri kadar işleyememekte ve ham madde olarak dışarıya satmaktadır. Bu sebeple madenlerin ülke ekonomisine katkısı da daha düşük olmaktadır. 2016 yılı verilerine göre Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içinde madenciliğin payı; gelişmiş ülkeler için % 4, dünya geneli için % 2, Türkiye’de ise bu durum sadece % 0.82 civarındadır.

Ülkelerin ürettikleri ve kullandıkları enerji miktarları günümüzde önemli bir gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilmektedir. Sanayileşmiş ülkeler (yaklaşık 1 milyar kişi) dünyadaki toplam enerjinin % 60’ını tüketirken geri kalan % 40’Iık kısmını gelişmekte olan ve geri kalmış ülkeler (yaklaşık 6.5 milyar kişi) tüketmektedir. Teknolojik gelişmeler, piyasa şartları, çevre duyarlılığı ve nüfus miktarındaki değişimler enerjiye olan talebi değiştirmektedir. Türkiye’de fosil yakıtlardan yalnızca linyit kömürünün rezervi fazladır. Taş kömürü ise ihtiyacı karşılayamadığı için ithal edilmekte ve her yıl ithalat miktarı artmaktadır. Önemli toryum yataklarına sahip olan Türkiye’de bu enerji kaynağı ile çalışan nükleer tesislerin kurulmasının önü açıktır. Türkiye’nin ekonomik olarak gelişmesi için enerjide dışa olan bağımlılığını en aza indirmesi gerekmektedir. Bu sebeple hidrolik enerji, jeotermal enerji, rüzgar enerjisi, güneş ve biyokütle enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarındaki potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeli, bu enerji kaynakları için önemli projeler üretmelidir.

 

 



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar