Kategoriler: 9. Sınıf Coğrafya, Coğrafya, İklim Bilgisi
  • Ekvatoral iklim, 10° kuzey ve güney enlemleri arasında etkilidir. Amazon ve Kongo havzalarının büyük bir kesiminde, Gine Körfezi kıyılarına yakın bölgelerde, Endonezya ve Malezya’nın büyük bir bölümünde görülür.
  • Bu iklim tipinin görüldüğü yerlere, Güneş ışınları dik ve dike yakın açılarla düşer. Yıllık sıcaklık ortalaması 25 °C civarındadır. Güneş ışınlarının düşme açısının çok az değişmesi ve nem oranının fazlalığından dolayı, yıllık sıcaklık farkının en az olduğu iklim tipidir. Nem oranı yüksek olduğundan günlük sıcaklık farkı da 1 – 2 °C’yi geçmez.
  • Yıllık yağış miktarı 2000 mm’nin üzerindedir. Bu iklimin görüldüğü yerler yeryüzünün en fazla yağış alan bölgelerindendir. Yağışlar konveksiyonel kökenlidir. Güneş ışınlarının dik açıyla geldiği mart ve eylül aylarında yağışlarda belirgin artış gözlenir. Yıl boyunca yağış görüldüğünden dolayı yağış rejimi düzenlidir.

Ekvatoral İklimin Sıcaklık ve Yağış Grafiği

  • Bitki örtüsü bakımından yeryüzünün en zengin bölgesidir. Geniş yapraklı ve yıl boyunca yeşil kalan ağaçlardan oluşan yağmur ormanları bu iklim tipinin doğal bitki örtüsüdür. Bölgedeki ağaçların boyları 60 metreyi bulabilmektedir. Ağaçların alt kısımlarında daha kısa boylu ağaçlarla, çeşitli otlar yer alır.

Ekvatoral İklimin Görüldüğü Bölgeler

Ekvatoral İklimin Özellikleri

  • Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Sıcaklıklar yıl boyunca sabit ve yüksektir.
  • Yağış miktarı çok fazladır. Yıllık ortalama yağış miktarı 2.000 mm’nin üzerindedir. Yağışlar genellikle konveksiyonel yağışlardır.
  • Mevsimler belirsizdir. Yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır.
  • Nem oranı yüksektir. Yağış miktarının fazla olması nedeniyle, nem oranı da yüksektir.
  • Bitki örtüsü gürdür. Ekvatoral iklimde, yağmur ormanları görülür. Bu ormanlar, dünyanın en zengin bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip bölgeleridir.
  • Hayvan hayatı çeşitlidir. Ekvatoral iklimde, tropikal hayvanlar görülür. Bu hayvanlar arasında, maymunlar, leoparlar, timsahlar ve filler gibi hayvanlar bulunur.

Örnek: Ekvatoral iklimin görüldüğü bölgelerde yağışlar her mevsim fazla ve düzenlidir. Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yer şekillerinin engebeli ve yüksek olması
B) Denizlerden karalara doğru esen batı rüzgarlarının etkili olması
C) Yıl boyunca yükselici hava hareketlerinin ve alizelerin etkisinde kalması
D) Bitki örtüsünün gür orman olması
E) Okyanus akıntılarının etkili olması

Çözüm: Ekvatoral bölge, yıl boyunca Güneş ışınlarını dik veya dike yakın açılarla alır. Buna bağlı olarak da, yıl boyunca yükselici hava hareketlerinin etkisinde kalır. Dönenceler çevresinden gelen alizelerin de etkisiyle, her mevsim yükselici hava hareketleri etkilidir. Yükselen hava, Ekvatoral bölgenin her mevsim yağış almasını sağlar. Cevap C



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar