Endüstri için gerekli olan kimyasal ham madde veya ara maddeleri üreten tesislerinin oluşturduğu bütüne kimya endüstrisi denir. İlaç, gübre, petrokimya, arıtım, boya ve tekstil gibi birçok üretim tesisi kimya endüstrisinin parçalarıdır. Kimya endüstrisinin gelişmişliği ülkenin gelişmişliğini gösterir.
İlaç Endüstrisi
İlaç hastalıkların teşhisi ve tedavisi için kullanılan ve doğal kaynaklardan veya laboratuvarlarda yapay olarak elde edilen kimyasal maddelerdir. İlacın geliştirilmesi, testlerinin yapılması, insan vücudundaki tepkimeleri ve etkileri, üretilmesi, diğer ilaçlarla etkileşimlerinin araştırılması gibi konularda kimya biliminden yararlanılır.
Kimya endüstrisi ham madde, ara mamül ve son tüketici ürünlerini üretir. Örneğin, otomobil üretimi için demir ve çelik ham maddesini, tekstil için boya ara mamülünü ve son tüketici için deterjan üretir.
Petrokimya
Petrol ve doğal gaz ile bunlardan elde edilen kimyasal maddeler ile ilgilenen endüstri dalıdır. Petrol, petrol rafinerilerinde hem fiziksel hem de kimyasal yöntemlerle bileşenlerine ayrıştırılır. Bu işlemler sonucunda benzin, mazot, gaz yağı, çözücüler, değişik yağlar, asfalt, parafin ve birçok hidrokarbon elde edilir.
Gübre Endüstrisi
Tarımda ürün verimini ve kalitesini arttırmak için toprağa ihtiyacına göre karıştırılan maddelere gübre denir. Gübreler hayvansal gübreler gibi doğal olabilir. Ancak günümüz ihtiyacını karşılayacak kadar doğal gübre yoktur. Bu nedenle gübre fabrikalarında kimyasal yöntemlerle yapay gübreler üretilir. Gübrelerde bitkilerin ihtiyaç duyduğu temel elementler bulunur.
Boya Endüstrisi
Yüzeylerin korunması ve güzel görünmesi için kullanılan renkli maddelere boya denir. Boyalar, inşaat, tekstil, gıda, ahşap, metal gibi birçok alanda kullanılır. Boyaların eldesinde kimyasal yöntemler kullanılır. Boyanacak yüzeyin durumuna ve ortamın koşullarına göre ihtiyaç duyulan boyalar farklıdır. Bu nedenle boya endüstrisinde birçok farklı tür boya üretilir.
Tekstil Endüstrisi
Tekstil endüstrisinde iplik ve boya kullanılır. Kimya bilimi, iplik eldesinde, ipliklerin boyanmasında veya boyalı ipliklerin renksizleştirilmesinde ve boyanın ipliğe sağlam bir şekilde yapışmasının sağlanmasında kullanılır.