Sesin Yansıması
Ses kaynağından çıkan ses dalgalarının bir engele çarptığında bir kısmı ortam tarafından soğrulup iletilirken bir kısmı da yansır. Bu olaya sesin yansıması denir. Sesin bu özelliğinden yararlanılarak konferans salonlarında tavan ve yan duvarlar uygun maddelerle kaplanılarak sesin dinleyiciler tarafından daha iyi duyulması sağlanmış olur.
Açık havada yaptığımız konuşmanın aynısını bir konferans salonunda yaptığımızda daha iyi duyulur ve algılanır.
Yankı
Sesin bir engelden yansıyıp bir süre sonra tekrar duyulması olayına yankı denir. Eşyaları olan bir odada konuştuğumuzda çıkardığımız sesleri tekrar duyamayız. Ancak eşyası olmayan boş bir odada çıkardığımız sesleri bir süre sonra bir daha duyarız. Eşyalı odada ses dalgaları soğrularak kendi
içinde iletilirken boş odada bu durum olmadığından yankı gerçekleşir. Yankının olması için belirli bir mesafenin olması gerekir. İki ses arasındaki fark 0,1 saniyeden daha fazla ise insan kulağı bu iki sesi birbirinden ayırt edebilir. Ses havada yaklaşık 340 m/s hızla gittiği için 0,1 saniyede 34 m yol alıp bize gelmesi için çarptığı engelle kaynak arası mesafe 17 m olmalıdır. Kaynaktan çıkan ses 17 m yol gidip engele çarpar tekrar 17 m yol alarak kaynağa ulaşır ve yankı oluşur. Bu nedenle 17 m den daha küçük mesafelerde yankıyı insan kulağı fark etmez.
Deprem Dalgaları konusuna gitmek için tıklayın.