Prizmalar ve Renkler Fizik Tyt


Kategoriler: Fizik, Tyt Fizik

Prizmalar

Tam Yansımalı Prizmalar

Düşey kesiti ikizkenar dik üçgen şeklinde olan prizmalardır. Camdan yapılmışlardır. Camdan havaya geçişte sınır açısı 42o olduğu için bu açıdan büyük açıyla gelen ışınlar tam yansımaya uğrar. Bu yansımalardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Tam yansımalı prizmalar önüne konulan cisimlerin görüntülerini çevirerek ya da saptırarak oluşturur. Bu nedenle tam yansımalı prizmalar fotoğraf makinelerinde, projeksiyon makinelerinde mikroskop, dürbün gibi birçok optik alette çevirici ve saptırıcı olarak kullanılırlar.

Küresel Prizmalar

Küresel prizmalarda normal merkezden geçen doğrulardır. Bundan dolayı merkeze doğru gelen ışınlar kırılmaya uğramaz. Herhangi bir doğrultuda gelen ışın ise normali merkezden çizmek şartıyla kırılma kanunlarına göre kırılır.

Renkler

Renklerin Kırılmaya Etkisi

Beyaz ışık prizmadan geçirildiğinde renklerine ayrılır. En az kırmızı en fazla mor ışık kırılır. Bunun nedeni prizmanın her renge farklı bir kırıcılık indisi göstermesidir. Gökkuşağının oluşması bu şekilde olur. Su damlaları içine giren güneş ışığının (beyaz ışığın) renklerine ayrılması sonucu gökkuşağı oluşur.

Not: KuTu SaYaMaM olarak renk tayfını ezberleyebilirsiniz.

Işık Renkleri

Işığın üç ana rengi vardır. Bu renklerin karışımıyla ara renkler oluşur. Yüzeyden gözümüze hangi renkte ışık geliyorsa yüzey o renkte görünür. Yüzeyden birden fazla ışık geliyorsa gözümüz yüzeyi bu ışıkların karışımı olan renkte görür. Beyaz yüzey üzerine gelen bütün renkleri yansıttığı için beyaz görünür. Siyah yüzey ise üzerine gelen bütün renkleri soğurduğu için siyah görünür. Eğer bir yüzeyden gözümüze ışık gelmiyorsa yine yüzey siyah görünür.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar