- Bu iklim tipi muson rüzgarlarının etkili olduğu alanlarda görülür. Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Doğu Asya başlıca etkili olduğu yerlerdir. Ayrıca Avustralya’nın kuzeyinde de görülür. Hindistan, Bangladeş, Çin ve Japonya bu iklimin etkisi altındadır.
Muson ikliminin görüldüğü bölgeler
- Bu iklim bölgesinin etkili olduğu yerler arasında enlem farkı fazladır. Bundan dolayı alçak enlemlerde sıcaklık ortalamaları yüksektir. Kuzeye gidildikçe sıcaklıklar düşer. Yıllık sıcaklık ortalaması 15 – 20 “C arasındadır.
- Muson iklimi, yeryüzünün en fazla yağış alan bölgelerinden biridir. Yıllık yağışın büyük bir kısmı yaz mevsiminde düşer. Kış musonları karadan estiği için kış mevsiminde yağış azdır. Yıllık yağış 2000 mm’nin üstündedir. Kıyı bölgeleri ve dağların denize bakan yamaçlarında yağış miktarı artar. Hindistan’ın kuzeydoğusunda yer alan Çerrapunci, 12 000 mm yağış ile Dünya’nın en fazla yağış alan yerlerinden biridir. Yağış rejimi bakımından savan iklimine benzer.
- Bu iklimin doğal bitki örtüsü muson ormanlarıdır. Bu ormanlar kışın yapraklarını dökerler.
Muson İkliminin Sıcaklık ve Yağış Grafiği
Çözüm: Haritada taranarak gösterilen alanlar, muson ikliminin görüldüğü yerlerdir. Muson ikliminin görüldüğü yerlerde yaz ayları yağışlı, kış ayları kuraktır. Yıllık ortalama yağış miktarı da 2000 – 2500 mm civarındadır. Buna göre II ve III’teki yargılar söylenebilir. Muson ikliminde yıllık sıcaklık ortalaması 15 – 20 °C arasındadır. Bitki örtüsü de geniş yapraklı ağaçlardan oluşan muson ormanlarıdır. Buna göre I ve IV’teki yargılar söylenemez. Cevap C