Kategoriler: 9. Sınıf Biyoloji, Biyoloji

Yapısında; karbon, hidrojen ve oksijen atomları vardır. Bazı yağ çeşitlerinde ek olarak azot, fosfat ve kükürt atomlarını da bulunabilir.

  • Karbonhidratlara oranla, daha az oksijen ve daha fazla hidrojen içerirler. Bu nedenle solunumla yıkıldıklarında daha çok enerji verirler. Ayrıca daha fazla metabolik su açığa çıkar.
  • Suda ya hiç çözünmezler, ya da çok az çözünürler. Ancak; benzen, kloroform, aseton ve eter gibi organik çözücülerde iyi çözünürler.

Yağlar, vücudun ve hücrelerin en ekonomik enerji kaynaklarıdır. Çünkü, bir gram yağın verdiği enerji (9,5 KcaI.), aynı miktarda protein veya karbonhidratın verdiği enerjinin (4,2 Kcal.) yaklaşık iki katıdır. Ancak, yağların enerji için yıkım önceliği, karbonhidratlardan sonra (ikinci sırada) gelmektedir.

  • Deri altında biriken yağ tabakası vücudun ısı kaybını engeller. Bunun için, kış uykusuna yatan, göç eden veya kutuplarda yaşayan hayvanlarda, derideki yağ tabakası daha kalındır.
  • Hücre zarının yapısında %35 oranında yağ vardır. Vücudun büyümesi, gelişmesi, onarılması ve yenilenmesi için yağlara ihtiyaç duyulur.
  • A, D, E ve K vitaminleri ancak yağda çözünerek ince bağırsaktan emilir. Bu nedenle vücuda yeterli yağ alınmadığı durumlarda belirtilen vitaminlerin eksikliği görülebilir.
  • Deri altında ve organların etrafında bulunan yağlar, organları dış darbelerden ve basınçtan korur. Bu sayede organlara desteklik sağlar.
  • Göçmen kuşlar ve kış uykusuna yatan hayvanlar yağları enerji kaynağı ve su ihtiyaçlarını karşılamak için kullanır. Çünkü yağların solunumla yıkılması sonucunda bol miktarda metabolik su açığa çıkar. Bu şekilde bir adaptasyon hayvan için hem gerekli olan enerjinin kazanılmasını hem de su ihtiyacının karşılanmasını sağlar.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar