Katı ve Sıvı Maddelerin Hacimleri Nasıl Ölçülür 9.Sınıf Fizik

Katı ve Sıvı Maddelerin Hacimleri Nasıl Ölçülür 9.Sınıf Fizik

Kategoriler: 9. sınıf Fizik, Fizik

Katı Maddelerin Hacimlerinin ölçülmesi

Maddenin şekli almış haline cisim denir Örneğin, demir bir madde, demirden yapılmış küre bir cisimdir. Yine bakır bir madde, bakırdan yapılmış küp bir cisimdir.

Geometrik Biçimli cisimlerin Hacimleri

Küp, dikdörtgenler prizması, silindir ve küre gibi düzgün katıların hacimleri boyutları bilindiğinde hesaplanabilir. Silindir gibi düzgün geometrik şekilli bir cismin hacmi, taban alanı ile yüksekliği çarpılarak bulunur.

Düzgün Geometrik cisimlerin Hacimleri Çözümlü Örnekler

Düzgün Olmayan Cisimlerin Hacimleri

Düzgün geometrik bir şekle sahip olmayan ve sıvıda çözünmeyen katı maddelerin hacimleri dereceli silindirde, katı ve sıvı maddelerin yer değiştirme özelliğinden yararlanılarak ölçülür. Dereceli silindirler sıvıların, içine konuldukları kabın şeklini alabilme özelliğinden yararlanılarak tasarlanmıştır ve sıvıların hacmini ölçmek için kullanılır. Cisimlerin hacmi, genel olarak

Vcisim = Vtoplam – Vsıvı ile bulunur.

K cisminin hacmi, taşma düzeyine kadar sıvı ile dolu kaba K atılarak da bulunur. Bu durumda K nın hacmi, taşan sıvının hacmi kadar olur.

Düzgün Olmayan Cisimlerin Hacimleri Çözümlü Örnekler

Kumun Hacmi

Kum gibi tanecikleri arasında boşluklar (hava) bulunan cisimlerin hacimleri ölçülürken de sıvılar kullanılır. Örneğin şekildeki dereceli silindirde 40 cm3 kum vardır. Ancak kumun gerçek hacmi 40 cm3 değildir. Çünkü kum taneciklerinin arasındaki boşlukların da bir hacmi vardır. Bu kumun bulunduğu kaba 20 cm3 su konulduğunda kum-su karışımının hacmi 50 cm3 olursa, 10 cm3 su kumun boşluklarını doldurmuş olur. Böylece kumun gerçek hacmi 30 cm3 bulunur.

Kumun Hacmi Çözümlü Örnekler



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar