İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye Sosyo-Kültürel Etkileri Tarih Ayt


Kategoriler: Tarih, Tyt-Ayt Tarih
Cepokul

İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye’ye Sosyo-Kültürel Etkileri

İkinci Dünya Savaşı’nın olumsuz etkileri her alanda olduğu gibi Türk edebiyatına da yansımıştır.

Türk yazar ve şairleri eserlerinde daha çok sosyal gerçekçilik akımının etkisinde kalarak ülkenin içinde bulunduğu sosyal değişim ve gelişmeyi bütün yönleriyle eserlerinde işlemişlerdir. Bu dönemde şiirde Serbest nazımı savunan Orhan Veli Kanık, Oktay Rıfat Horozcu, Melih Cevdet Anday’ın öncülüğündeki “Garip Akımı” dönemini yansıtan eserler ortaya koymuşlardır. Bunların dışında Peyami Safa, Ahmet Hamdi Tanpınar, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Behçet Necatigil ve Sait Faik Abasıyanık bu dönemin önemli şair ve yazarlarındandır.

Savaş yıllarında insanların siyasi gelişmeleri yakından takip etmek isteği radyoları yaygınlaştırmış, Ankara Radyosu’nun yanı sıra, İstanbul radyosu deneme yayınlarından sonra 1943’te sürekli yayına geçmiştir. Radyolarda halkın moralini yükseltmek için “Yurttan Sesler” programları ile halk müziğine önem verilmiş Münir Nurettin, Hafız Burhan gibi önemli Türk sanat müziği sanatçıları plaklarında Türkülere yer vermişlerdir.

Savaş yıllarında Türk Musikisi’nin gelişmesinde 1940’ta İstanbul Konservatuarının “kurumsal bir eğitim vermek” üzere açılmasının etkisi büyük olmuştur. Saadettin Kaynak başta olmak üzere bazı bestekarlar ise halk türküsü tarzında şarkılar bestelemişlerdir.

Bu dönemde; Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Hamiyet Yüceses, Perihan Altındağ Sözeri gibi sanatçılar radyo programları ve taş plaklar sayesinde kendilerini halka tanıtmışlardır.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar