Hac Nedir? Haccın Farzları Nelerdir? Hac Nasıl Yapılır?


Kategoriler: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Cepokul

Hac: Belirli zamanda Kâbe’yi ve etrafındaki kutsal yerleri usulüne uygun olarak ziyaret ederek, buralarda yapılması gereken dini görevleri yerine getirmektir.

İhram: Hac niyeti ile bir kimsenin normal zamanda kendisine helal olan bazı şeyleri (tıraş olmak, yeşillik koparmak vb.) haram kılmasıdır.

Tavaf: Kâbe’nin etrafında dönmektir. Farz olan tavaf bayramın 1. gün yapılır. Her bir dönüşe Şavt denir. 7 şavt 1 tavaf olur.

Hicret’in dokuzuncu yılında farz kılınmıştır. Şartları uyan Müslümanların hayatlarında bir defa hacca gitmeleri farzdır. Kâbe, yeryüzündeki ilk mabettir. Haccın farz olması için zengin, sağlıklı olmak ve hac yollarının güvenliğinin olması gerekir. Çünkü hac, sabır gerektiren zorluklarla dolu bir ibadettir.

Haccın Farzları: 1. İhram. 2. Kâbe’yi tavaf. 3. Arafat’ta vakfe.

Hac, Kurban Bayramı arifesi ile bayramın ilk üç gününde yapılır. İlk olarak mikat sınırında (hac yapma bölgesinin sınırı) ihrama girilir. Arife ” öğleden sonra Arafat’ta vakfe yapılır. Gece Müzdelife’de şeytan taşlamak için taş toplanır. Bayram sabahı da Müzdelife Vakfesi yapılır ve Mina’ya geçilir. Bayramın birinci günü, Mina’da şeytan taşlanır ve ardından kurban kesilir. Daha sonra tıraş olunup ihramdan çıkılır ve farz olan ziyaret tavafı yapılır. Tavaftan sonra sa’y yapılır. Mekke’den ayrılmadan önce veda tavafı yapılır. Hacda Medine’de Mescid-i Nebi ve Peygamberimizin kabri ziyaret edilir.

“Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerike leke lebbeyk, innel hamde ven ni’mete leke vel-mülk Ia şerike lek.” Anlamı: “Davetine sözüm ve özümle geldim ey ortaksız olan Allah’ım! Emrin baş üstüne. Hamt senin, nimet senin, mülk de senin. Yoktur senin ortağın.”

Hac insana zorluklarla mücadele etmeyi ve sabrı öğretir. Hacda farklı ırk ve milletlerden Müslümanlar bir araya gelir. Hac yapan Müslümanlar davranışlarıyla çevresine örnek olmalıdır.

Hac mevsimi dışında yapılan ziyaretlere umre denir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar