Eşlenik İfadeler (Paydayı Rasyonel Yapma) 9. Sınıf


Kategoriler: 9. Sınıf Matematik, Denklem ve Eşitsizlikler, Dersler, Matematik

Köklü Sayılarda Eşlenik

Eşlenik Alma Soruları ve Çözümleri

Eşlenik Alma Soruları ve Çözümleri



] }

Bir köklü ifade, başka bir köklü ifade ile çarpıldığında bir rasyonel sayı elde ediliyorsa bu köklü ifadelere birbirinin eşleniği denir. Örneğin; kök 5 sayısının eşleniği kendisidir. çünkü kök 5 çarpı kök 5 işleminin sonucu 5 tir. Yani n. dereceden kök a sayısının eşleniği yine n. dereceden kök a dır.
* a ve b birer pozitif rasyonel sayılar olmak üzere kök a artı kök b köklü ifadesinin eşleniği kök a eksi kök b olur. Çünkü kök a artı kök b çarpı kök a eksi kök b ifadesi iki kare farkının açılımı olduğu için bu işlemin sonucu a eksi b çıkar. Bu işlemin sonucunda kök yok olur ve geriye rasyonel bir sayı kalır. Bir rasyonel ifadenin paydası rasyonel sayı değil ise pay ve payda paydanın eşleniği ile çarpılarak genişletilir.

Bu yazımızda eşlenik ifade nedir tanımı nasıldır, payda nasıl rasyonel yapılır, payda kökten nasıl kurtarılır, 9. sınıf köklü sayılar konu anlatımı, 9. sınıf matematik köklü ifadeler eşlenik sayılar soruları ve çözümleri konu başlıkları ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar