Bilim İnsanının Özellikleri 9.Sınıf Biyoloji


Kategoriler: 9. Sınıf Biyoloji, Biyoloji
  • Bilimle uğraşan insanlar, ilgilendikleri bilimsel alana ait bir çok bilgiyi diğer insanlardan daha iyi bilirler. Olaylara ve problemlere bakış açıları, diğer insanlardan daha farklıdır.
  • Bilim insanları; iyi bir gözlemcidir. İnceledikleri problemlere ait verileri toplar. Bu verileri çok yönlü olarak ele alabilir ve çözüm aşamasında gerekli olanları diğerlerinden ayırabilir.
  • Bilimle uğraşan insanlar meraklıdır. Etrafında gerçekleşen olayları merak etmeyen, ayırt edici bir gözle bakamayan insanlar, bilim insanı olamazlar. Bilimsel bir sonuca ulaşmanın ilk basamağı, bir problemi belirlemektir.
  • Bir bilim insanı, araştırma yaptığı alanda, bilimsel görüşten uzak insanların eleştirilerinin çalışmasını etkilemesine izin vermez. Doğru olduğuna inandığı bir alanda, yılmadan sonuca ulaşıncaya kadar çalışabilir. Çünkü bilim insanları, kararlıdır.
  • Herhangi bir bilim dalından uzmanlaşan insanlar, inceledikleri nesne ve olaylara şüphe ile bakabilme yeteneğinde olmalıdır. Çünkü bilim insanları şüphecidir.
  • Bilim insanları, çalışmalarını bir sonuca ulaştırıncaya kadar sürdürür. Bu sayede, insanlık için gerekli olan bir çok bilimsel buluş yapılabilmiştir.
  • Problemin çözümü aşamasında karşılaşılan zorluklardan bıkmadan, bir sonuca ulaşmaya çalışmak bilim insanlarının en karakteristik özelliklerindendir.

 



] }

Örnek
Aşağıda verilenlerden hangisi, bilim insanlarında bulunması gereken özelliklerden biri değildir?
A) Bilimsel verilere tarafsız olarak yaklaşma
B) Etrafındaki olaylara karşı meraklı ve şüpheci olma
C) Diğer bilim insanlarının çalışmalarını kabul etmeme
D) Problemler karşısında kararlı olabilme
E) Çalışmalarını, doğru sonuca kadar sürdürebilme
Çözüm: Bilim insanları, olaylara ve problemlere meraklı olarak bakabilen, elde ettiği verilere şüphe ile yaklaşabilen insanlardır. Çalışmalarını sonuca gitmeden bırakmaz ve her türlü problem karşısında kararlı olarak durabilirler. Bilimsel çalışmalarda, bilim insanları diğer bilim insanlarının fikir ve buluşlarından da yararlanabilir. Bir bilim insanı, farklı bilim insanlarının çalışmalarını kabul etmemezlik yapmaz. Cevap C


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar