Kategoriler: 9. Sınıf Biyoloji, Biyoloji, Canlılar Dünyası

Okyanuslar, göller, denizler ve akarsular gibi su ortamlarında yaşayan hayvanlardır.

  • Su içerisindeki erimiş oksijeni solungaçları ile alırlar. Yani solungaç solunumu görülür.
  • Kalpleri iki odacıklıdır (bir kulakçık ve bir karıncık). Vücutlarında kirli ve temiz kan karışmaz. Ancak soğuk kanlı (vücut sıcaklığı çevre sıcaklığına bağlı olarak değişen) canlılardır.
  • Genellikle dış döllenme ve dış gelişme ile çoğalırlar. Yani yavru oluşumu su ortamında ana canlının vücudu dışında gerçekleşir.

Balıklar iskelet yapılarına göre kıkırdaklı ve kemikli balıklar olarak iki grupta incelenir.

Kıkırdaklı Balıklar

Kıkırdaktan yapılmış iç iskeletleri vardır. Derileri pul benzeri yapılarla kaplıdır. Tuzlu sularda yaşar ve bir çift solungaçları vardır. Foklar, küçük balıklar, planktonlar ve omurgasız hayvanlar gibi farklı canlıları besin olarak kullanırlar. Beslenmede kullandıkları çeneleri hareketlidir ve dişleri mine tabakası (insanlar da dişin üstünde bulunan sert tabaka) ile kaplıdır. Bazı türlerinde döllenmenin ana canlının vücudunda gerçekleştiği iç döllenme görülür. Köpek balığı ve vatoz kıkırdaklı balık örnekleridir.

Kemikli Balıklar

Kemik iskelete, pullara ve bazı türlerinde yüzme kesesine sahip olan balıklardır. Yüzme kesesi, içindeki gaz miktarının değişimine bağlı olarak balığın su yüzeyine çıkmasını ya da suyun derinliklerine inmesini kolaylaştırır. Derileri vücudu koruyan pullarla kaplıdır ve mukus salgılayan çok sayıda salgı bezi içerir. Genellikle dış döllenme yaparak çoğalırlar. Döllenme sonucu oluşan yumurtalar su ortamında gelişir. Bazı türlerde ise iç döllenme ve yalancı doğum gerçekleşir. Solungaç solunumu görülen bu balıklara hamsi, levrek, alabalık, yılan balığı, mezgit gibi çok farklı türler örnek verilebilir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar