Kategoriler: 6. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

Türkiye’nin Nüfusu

Bir bölgede yasayan kişi sayısına nüfus denir. Nüfusu inceleyen bilim dalına da demografi denir.

Ülkemizin nüfus dağılışı incelendiğinde iki ana faktör etkilidir. Bunlar; Doğal ve Beşeri faktörlerdir.

iklim; İklim elemanlarından sıcaklık ve yağış önemli faktördür. Sıcaklığın düşük olduğu Doğu Anadolu Bölgesi ve yağışın yetersiz olduğu Tuz Gölü çevresi genelde tenhadır.

Sıcaklık ve yağışın yeterli olduğu kıyılarda ise nüfus genelde daha kalabalıktır.

Yeryüzü Şekilleri: Yeryüzü şekillerinin engebeli olduğu Doğu Anadolu, Menteşe Yöresi (Muğla) Doğu Karadeniz gibi yörelerimiz nüfus bakımından daha tenhadır. Çünkü engebeli alanlarda ulaşım, tarım, sanayi ve yerleşme yapmak zordur. Ancak yeryüzü şekillerinin düz ve sade olduğu bölgelerde ulaşım, tarım gibi faktörler sayesinde nüfus bakımından daha kalabalıktır.

Su: İnsanlar için vazgeçilmez bir kaynaktır. Çünkü suyun kullanılmadığı olan neredeyse yoktur. Bundan dolayı insanlar genelde su kaynaklarının (akarsu-göl) yakınlarına yerleşmeyi tercih etmişlerdir.

Toprakların verimli olduğu ovalar nüfus için olumludur ve bu yüzden kalabalık bölgeler arasındadır. Çukurova, Bafra, Çarşamba, Menemen ovaları gibi.

Sanayi ve maden bölgeleri nüfus bakımından kalabalık bölgeler arasında yer alır. Çünkü buralarda is imkânları çok fazladır. İstanbul, Kocaeli, Zonguldak kentlerimiz yoğun nüfusludur.

Sonuç olarak ülkemizde nüfus dengeli dağılmamıştır. Bunda birçok faktör etkili olmuştur.

Ülkemizde Ekonomik Faaliyetler



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar