Türkiye’de Eğitim Alanında Çalışan Sivil Toplum Kuruluşları 5.Sınıf Sosyal


Kategoriler: 5. Sınıf Sosyal Bilgiler, Sosyal Bilgiler

EĞİTİM ALANINDA ÇALIŞAN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

Ülkemizde Cumhuriyet Dönemi’nden itibaren eğitim faaliyetlerine büyük önem verildi. Devlet, açtığı okullarla halkın eğitim seviyesini yükseltmeye çalıştı.

Ülkemizde eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayrımı gözetmeksizin herkese açıktır. Eğitim kurumlarında hiç bir kişiye ve aileye ayrıcalık tanınmaz.

Ülkemizde eğitim imkânlarının genişletilmesi ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi amacıyla bazı sivil toplum kuruluşları da devlete yardımcı olmaktadır.

Bu kuruluşlar, çocukların ve gençlerin eğitim hayatına olan katılımını artırmayı amaçlamaktadır.

TÜRKİYE EĞİTİM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI (TEGEV)

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, devlet tarafından verilen temel eğitime katkıda bulunmak amacıyla 23 Ocak 1995’te İstanbul’da kurulmuş eğitim vakfıdır.

Vakıf, ilköğretim çağındaki çocukların temel eğitimlerine destek olmak amacıyla kuruldu.

“Eğitim, ülkemizin geleceğini düşünen herkesin vazgeçilmez önceliği olmalıdır.” düşüncesi ile yola çıkan vakıf, bu amaçla oluşturduğu donanımlı eğitim ortamlarına kendi isteğiyle gelen 7 – 16 yaş grubundaki çocukları eğitir ve geleceğe hazırlar.

Ülkenin çeşitli yerlerinde kurduğu “Eğitim Parkları”, “Öğretim Birimleri“, “Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimleri”, “İl Temsilcilikleri” ve “Sosyal Etkinliklere Destek Protokolü” kapsamında ilköğretim okullarında gönüllüleri aracılığı ile faaliyetlerini yürütür.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın yürüttüğü çalışmalar arasında:

1. Maddi durumu yetersiz olan öğrencilere destek olmak,
2. Eğitim alanında bilgilendirici ve yönlendirici kitaplar hazırlamak,
3. Eğitim parklarında çocukların eğlenerek öğrenmelerini sağlamak yer alır.

DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ

Darüşşafaka Cemiyeti, Osmanlı Devleti zamanında 30 Mart 1863’te padişah fermanı ile kuruldu.

Darüşşafaka (Şefkat Yuvası). annesi veya babası hayatta olmayan, ailesinin ekonomik durumu yetersiz olan öğrencileri sınavla alan, ilköğretim 4. sınıftan itibaren lise bitinceye kadar öğrencilerini yatılı olarak okutan, yabancı dille eğitim veren “Anadolu Lisesi” statüsünde bir kurumdur.

Öğrencilerin giyim, barınma, yemek, kitap ve sağlık gibi tüm ihtiyaçları, Darüşşafaka Cemiyeti tarafından karşılanmaktadır.

Cemiyet ayrıca öğrencilere her ay belirli bir miktar harçlık vermektedir. Darüşşafaka Lisesinden mezun olarak üniversiteyi kazanan öğrenciler de bu imkânlardan yararlanmaktadır.

Okul, tüm hizmetlerini devlet bütçesinden hiçbir yardım almaksızın hayırseverlerin bağışları ve bu bağışlardan oluşan taşınmazların gelirleri ile yürütmektedir.

MEHMETÇİK VAKFI

Mehmetçiklere sosyal ve ekonomik destek sağlamak amacıyla 17 Mayıs 1982 tarihinde kuruldu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde yaptığı vatan hizmeti sırasında şehit olan askerlerin bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına yardım sağlar. Mehmetçik Vakfı ayrıca gazilere ve ailelerine de yardım sağlamaktadır.

ÇOCUK VAKFI

1990 yılında “Bir çocukta bütün çocukları düşünmek” anlayışıyla kuruldu.

Vakıf; çocukların sevgi ortamı içinde büyümelerini sağlamak, aile değerlerini benimsetici çalışmaları özendirmek, çocukların toplum gerçeklerine ve yaşadıkları dünyanın bilincine ulaşmalarını sağlamak İçin çalışır.

Vakıf, çocukların sosyal, kültürel ve eğitim alanında gelişmesine katkıda bulunur.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar