Su Arıtımı 9.Sınıf Kimya

Kategoriler: 9. Sınıf Kimya, Doğa ve Kimya, Kimya

Su Arıtımı Nasıl Yapılır?

Şehirde kullanılacak şebeke suyu, musluklara gelinceye kadar çeşitli işlemlerden geçer. Arıtım tesisine gelen atık sular, büyük katı maddelerden arındırılmak için mekanik arıtmaya tabi tutulur.

1. Dinlendirme

Suyun kalitesini yükseltmek, konsantrasyonundaki salınımları dengelemek için suyun bekletilmesi işlemidir. Bu işlemde boyutu büyük olan parçacıklar dibe çökse de koloidal parçalar çökmez.

2. Kireç Giderme

Sudaki kireci gidermenin en yaygın yöntemlerinden biri iyon değişimi yöntemidir. Bu yöntemde tortu oluşturacak maddeler (Ca2+ veya Mg2+ iyonları) ortama eklenen Ca(OH)2, Na2CO3, NaOH ve Na3PO4 ile çöktürülür.

3. Koagülasyon

Suda koloit şeklinde dağılmış bulunan maddeleri pıhtılaştırma işlemidir. Bu işlemde ortama eklenen Al2(SO4)3  , Fe2(SO4)3 ve Feci3 gibi maddeler su içinde dağılmış olan koloitleri bağlayarak pıhtılaştırır. Bu pıhtılar daha sonra ortamdan uzaklaştırılır.

4. Flokülasyon

Suda çok ince tanecikli olduğu için çökmeyen koloit hâldeki katı tanecikler, uygun maddeler katılarak bir araya getirilir.

5. Havalandırma

Su içindeki koloitler çöktürüldükten sonra su havalandırma havuzlarına gönderilir. Hava, elektrostatik hava filtresinden geçirilerek pompalara gönderilir ve bu şekilde suya kirlilik veren mikroorganizmalar okside edilerek uzaklaştırılmış olur.

6. Klorlama 

Ön klorlama: İçme sularının arıtılmaya başlanmadan önce tesisin girişinde klorlanmasıdır.

Ön klorlama,

* İnorganik maddeleri okside etmek
* Tat ve kokuyu gidermek
* Koagülasyon işleminin verimini artırmak
* Tesiste alg oluşumunu engellemek
için gerçekleştirilir.

7. Koku giderme

Su içerisindeki koloitler, organik maddeler, kükürtlü proteinler, algler ve bakteriyel bozunmalar suda koku yapabilir. Bu işlemde sudaki kötü kokular giderilir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar