Paragrafı İkiye Bölme 7.Sınıf Türkçe


Kategoriler: 7. Sınıf Türkçe, Türkçe

Paragrafı İkiye Bölme

Paragrafı oluşturan cümleler konu bakımından birbiriyle bağlantılıdır. Paragrafta anlatılan konu ya da düşünce değiştiğinde yeni bir paragraf oluşturmak gerekir. Bu tip sorularda paragraftaki cümleler dikkatlice okunmalıdır. Cümlelerde üzerinde durulan düşüncenin değiştiği yeri tespit edip yeni bir paragraf oluşturmak gerekir.

Örnek: (1) Kitaplar, dünyaya açılan pencerelerdir bizim için. (2) Onlarla yaşar, onlarla öğreniriz. (3) Onların söylediklerini dinler, onların dediklerini yaparız. (4) Çocuklara kitap seçerken kitapların isimlerinin olumlu mesaj içermesine dikkat etmeliyiz. (5) Kitapların dilleri çocukların gelişim seviyesine uygun, sade ve anlaşılır olmalıdır. (6) Kitaplar çocukların olumlu özdeşim kurabileceği, kendi yaşıtlarından izler bulabileceği kitaplar olmalıdır.

  • Bu parçada dört numaralı cümleye kadar kitapların bizler için önemine değinilirken dört numaralı cümleden itibaren çocuklara kitap seçerken nelere dikkat edileceğine değinilmiştir.

Örnek Soru:

(1) Masallar, olağanüstü olayların anlatıldığı bir yazı türüdür. (2) Bu yazı türünde eğiticilik ön plandadır. (3) Elektriğin kesildiği akşamlarda babam da bize çeşitli masallar anlatırdı. (4) Yaşımız küçük olduğu için ya da babam anlattığı için midir bilinmez bana hep gerçekmiş gibi gelirdi anlatılanlar.

Bu parça iki paragrafa bölünmek istense ikinci paragraf hangi cümleyle başlar?

A) 1.    B) 2.    C) 3.    D) 4.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar