Kulak Duyu Organı Yapısı Kısımları Tyt Ayt


Kategoriler: Biyoloji

KULAK

Hem işitme hem de denge organımız olan kulak üç kısımdan oluşur;

1. Dış kulak: Kulak kepçesi sesi toplar, kulak zarı ise sesi titreşime çevirir. Kulak yolundaki hücreler kulak kiri adı verilen salgıyı üretir. Kulak kiri, mikropları tutma görevi yapar.

2. Orta kulak: Orta kulak kemikleri (Çekiç, örs, üzengi), kulak zarından aldığı titreşimleri yaklaşık 20 kat arttırarak iç kulağa açılan oval pencereye iletir. Orta kulakta bulunan ve yutağa açılan östaki borusu, basınç dengesinde görev alır. Şiddetli seste ağız açılarak kulak zarına gelen basınç östaki borusundan gelen basınçla dengelenir ve kulak zarının patlaması önlenir.

3. İç kulak: İç kulakta hem işitme hem de denge ile ilgili yapılar bulunur. İşitmeden sorumlu olan kısım salyangoz (kohlea) dur. Salyangoz, üstte bulunan vestibular kanal, altta bulunan timpanik kanal ve ortada bulunan kohlear kanallardan oluşur. Vestibular kanal ve timpanik kanalın içinde perilenf sıvısı, kohlear kanalın içinde ise endolenf sıvısı bulunur. Kohlear kanalın içinde, işitme reseptörlerini taşıyan korti organı bulunur.

İç kulaktaki denge ile ilgili kısımlar ise yarımdaire kanalları, tulumcuk ve kesecik içindeki otolit taşlarıdır. Yarım daire kanalları iltihaplandığında ani düşmeler ve baş dönmesi gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Dış kulakta iletim gaz şeklinde, orta kulakta katı şeklinde, iç kulakta ise sıvı şeklinde (endolenf ve perilenf sıvısının dalgalarıyla) dir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar