Kategoriler: 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı, Masal - Fabl, Türk Dili ve Edebiyatı

Dinleme, konuşan kişinin vermek istediği mesajı, pürüzsüz olarak anlayabilme ve söz konusu uyarana karşı tepkide bulunabilme etkinliğidir.

Etkili Dinleme İlkeleri

  • Dinleme işi, dinleme durumunda olduğunun fark edildiği anda başlar; duyulanların tartışıldığı ve yansıtıldığı süreç devam eder. Sınıftaki dinleme başarısı, öğrencinin sınıfa gelmeden önceki davranış ve etkinliklerinden etkilenir.
  • İyi dinleyici, konuşmacı ve konu hakkında bir şeyler öğrenerek veya onlar hakkında daha önce okuduğu veya duyduğu şeyleri hatırlayarak dinlemeye hazırlanır. İyi bir dinleyici, konuşmacıyı görebileceği ve işitebileceği bir yere oturur.
  • Dinleyici, konuşmacı ve konuya karşı kayıtsız ve olumsuz tutumlardan kaçınır. Gerekirse not alır.
  • Çoğu dinleme durumlarında temel iş, söylenen şeyin anlamını ve amacını kapsayan ana düşünceyi bulmak ve biçimlendirmektir. Konuşmacı sık sık ana düşünceyi vurgulayarak veya ondan önce ve sonra duraklayarak dinleyiciye yardım eder.
  • Konuşmacının ana düşüncesini belirledikten sonra, iyi bir dinleyici temel destekleyici düşünceleri bulmaya çalışır. Konuşmacı tarafından, temel destekleyici düşünceler sayılabilir, soru biçiminde ifade edilebilir.
  • Sesin hacmi, yoğunluğu ve duraklar ana düşünceleri belirlemeye yardım edebilir.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar