Ekonomik Özelliklerine Göre Bölgeler 9.Sınıf Coğrafya


Kategoriler: 9. Sınıf Coğrafya, Coğrafya, Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler

Beşeri ve Ekonomik Özelliklerine Göre Bölgeler

Bu bölgeler insan faaliyetlerinin türlerine göre sınıflandırılmıştır. Sosyo-ekonomik bölgeleri kendi içinde yerleşim bölgeleri, nüfus bölgeleri, kültür bölgeleri, ham madde üretim bölgeleri, sanayi bölgeleri, yönetim-hizmet bölgeleri şeklinde ayırabiliriz.

Yerleşim Bölgeleri

Bu tür bölge ayrımlarında yerleşmelerin yeryüzündeki coğrafi dağılışları yani sıklık ve seyreklik durumu etkili olmaktadır. Örneğin Doğu Karedeniz Bölgesi’nin kıyı şeridi yoğun yerleşilmiş bir bölgedir.

Nüfus bölgeleri

Yeryüzünde yaşayan insanların bulundukları yerlere ve zamana göre sayıları nüfus olarak tanımlanmaktadır. Nüfus doğrudan yerleşim alanları ve ekonomik faaliyet sahalarıyla ilişkilidir. (Sık nüfuslu bölgeler)

Kültür Bölgeleri

İnsan topluluklarının sahip oldukları sosyo-ekonomik nitelikleri (ırk, dil, din, folklor vb.) itibariyle etkileşim hâlinde bulundukları ortamlarla bütünleşerek oluşturdukları bölgelerdir. Örneğin; Türk kültürü bölgesi, Hint kültürü bölgesi, Avrupa kültürü bölgesi.

Sanayi Bölgeleri 

Ürettikleri ve işledikleri ürünler bakımından birbiriyle ilişkili olan sanayi tesislerinin (fabrikalar, atölyeler) bir araya gelerek oluşturdukları “organize sanayi bölgeleri” ülke ölçeğinde geniş arazi parçaları üzerinde yer tuttukları için fonksiyonel bakımdan “sanayi bölgesi” olarak tanımlanır.

Madencilik Bölgeleri

Maden yataklarının bulunduğu alanlar, çıkartılan madenin türüne göre değişik adlar verilerek (Zonguldak Kömür Havzası, Raman Petrol Bölgesi gibi) tanımlanmışlardır.

Tarım Bölgeleri

Tarım arazisinin niteliğine, yürütülen tarımsal faaliyet türlerine ve yetiştirilen tarım ürünlerine göre oluşturulan bölgelerdir. (Turunçgil üretim bölgesi, pamuk üretim bölgesi)



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar