Kategoriler: 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı, Günlük ve Blog, Türk Dili ve Edebiyatı

Bilgisayar ve İnternet’in yaygınlaşması ile birlikte yazı yazma alışkanlıkları da değişti, günlük türü İnternet ortamına taşındı adeta. İnternet ortamında oluşturulan kişisel sayfalar da birer günlük gibi değerlendirilebilir. “Blog” adı verilen İnternet de kişilerin günü gününe yazdığı metinleri bir araya getirdiği yerlerdir. Bloglardaki günlükler, kâğıda yazılan günlüklerden farklı olarak görsel veya işitsel ögelerle de desteklenir. Son dönemde bloglar, okur tarafından ilgi görmektedir. İnternet’in imkânları sayesinde anında yorum yapılabilen bloglar, etkileşime her an açıktır ve üzerinde değişiklik yapılabilmektedir. Günümüzde birçok insan kişisel bloglar sayesinde her an duygu, düşünce ve gözlemlerini diğer insanlarla paylaşabilmektedir.

Blog’un Özellikleri

İnternet ortamında oluşturulan kişisel sayfalara “blog” adı verilir.

Kullanıcı için herhangi bir teknik bilgi gerektirmeden, kullanıcısının istediği şeyi, istediği şekilde yazan insanların oluşturdukları, günlüğe benzeyen web siteleridir.

Blogları oluşturmak ve blogları güncellemek kolay olduğu için internet kullanıcılarının herhangi bir program diline ya da üstün teknik ayrıntıları bilmelerine gerek duyulmamaktadır.

“Blog”, İngilizce “weblog” kelimesinin kısa ve yaygınlaşmış ismidir. Türkçede “açık günlük”, “ağ günlüğü”, “e-günlük” gibi bazı isimler önerilse de, kelimenin yaygın kabul görmüş bir karşılığı henüz bulunmamaktadır. Türk Dil Kurumu da henüz bir karşılık önermemiştir.

İnternette “İnternet günlüğü”, “e-günlük” ya da “ağ günlüğü” olarak ifade edilen, teknik bilgi ve donanım gerektirmeyen, kullanımı ve yönetimi kolay, zengin fonksiyonlu kişisel web alanları olan bloglar, sahiplerinin hem yazılı hem görsel üretimlerini internet ortamında tüm dünyaya ulaştırmalarına olanak sağlamaktadır.

Blog yazan kişilere “blogger” adı verilir.

Çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve gönderi zamanı belirtilir.

Bloglarda yazılan günlükler diğer insanlarla paylaşılır.

Bloglar yani sanal ortamdaki günlükler, gönderilen mesajların tersten kronolojik bir şekilde üstten alta doğru sıralandığı, sık sık güncellenen ve genellikle bir konu üzerine odaklanan kişisel sayfalardır. Bloglarda çoğunlukla her gönderinin sonunda yazarın adı ve mesajın gönderildiği zaman belirtilir. Yayımlanan yazılara yorum yapılması, mesajı gönderenin iznine bağlıdır.

Bloglarda yazılan günlükler, okuyucular tarafından yorumlanabilir. Yorumlar, blog kültürünün çok önemli bir dinamiğidir; bu sayede yazar ve okuyucular arasında iletişim sağlanır. Bu sayede mesajı gönderenle mesajın alıcıları arasında geri bildirime dayalı bir iletişim sağlanmaktadır.

Geri izleme (trackback) mekanizmasıyla, belirli bir yazı hakkında yazılan diğer yazıların belirlenebilmesi de mümkündür.

İnternetin olduğu her yerde kullanılabilen bloglar, tüm eğitim-öğretim etkinliklerinde öğretmen, öğrenci ve yöneticiler tarafından kullanılabilir.

Blog sayfalarının genel özelikleri arasında, yazı ve makale yayınlayabilme, üye olma, yazı ve diğer mesajlara yorum bırakabilme, yorumlara yeninden yorum ekleyebilme gibi özelikler yer almaktadır.

Blog sayfaları web sayfası niteliğinde olduğu için üreticilerine video, resim ve ses gibi temel iletişim yöntemlerini sayfalarında kullanma fırsatını vermektedir.

Blogların kullanımı 1999 yılında “Blogger”ın bu hizmeti vermeye başlaması ve kısa süre sonra bunu ücretsiz hale getirmesi ile yaygınlaşmıştır.

2003 yılının Şubat ayında Google, BloggerH satın almış ve Google araç çubuğuna, ziyaret edilen sayfanın adresini doğrudan bloga girmeyi sağlayan “Blog This” tuşu yerleştirmiştir.

Blog Türleri

1. Kişisel: Bloglarda en fazla rastlanan türdür. Çok fazla deneyimi olmayan kişilerin bile kullanabileceği ve sayfalarını düzenleyebileceği yapıdadır ve daha çok günlük olarak kullanılırlar. Kişilerin günlük yaşamda yaşadıkları olayları, karşılaştıkları durumları okurlarıyla paylaşmasını sağlar

2. Temasal: Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği bloglardır. Politika, pazarlama, yemek, ekonomi, tasarım, fotoğraf, programlama dilleri, internet, bilgisayar konularında olabilir.

3. Topluluk: Üyelik sistemine sahip olan ve bu üyelerin yazdıkları gönderilerden meydana gelen bloglardır.

4. Şirket: Şirketlerin kendileri ile ilgili haber ve ve duyurularını daha samimi bir şekilde halka açtıkları bloglardır.



] }

Günlük

Günlük, Defterlere, kâğıda yazılır. İnternet ortamında oluşturulur.
Okuyucu, anında yorumlayamaz.
Yazarın cevap vermesi söz konusu değildir.
Metinler, fotoğrafla veya müzikle desteklenemez.
Yayımlanmadığı müddetçe gizli kalabilir.
Üzerinde genellikle değişiklik yapılmaz / yapılamaz.
Haber nitelikli ifadelere yer verilmez.
Genellikle okur düşünülerek yazılmaz.
Oluşturulan günün, tarihi belirtilir.

Blog
Okuyucu, anında yorumlayabilir.
Yazar, okuyucuya cevap verebilir.
Metinler, fotoğrafla veya müzikle desteklenebilir.
Herkese açıktır.
Üzerinde değişiklikler yapılabilir.
Haber nitelikli ifadelere yer verilir.
Okur düşünülerek yazılır.
Oluşturulan günün, tarihi belirtilir.


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar