Bir aracın hızı değişiyorsa, aracın ortalama hızı bulunarak işlemler basitleştirilir. Aracın hareketi düzgün doğrusal hareket gibi düşünülür. Örneğin İstanbul’dan kuş bakışı 450 km uzaktaki Ankara’ya giden bir otobüs bazen hızlı, bazen yavaş olarak yol alır. Otobüs 500 km uzunluğundaki bu yolu 6 saatte almış olsun. Bu durumda otobüsün ortalama hızı,
olur. Yani otobüs 75 km/h hızla, hızını değiştirmeden 6 saat hareket etmiş gibi düşünülür. Ortalama sürat ise benzer biçimde,
ile hesaplanır. Hız ile sürat arasındaki farklar, ortalama hız ile ortalama sürat arasında da vardır. Ortalama hız vektörel, ortalama sürat skaler bir büyüklüktür.
Bilgi: Yeşil dalga sistemi, trafik sıkışıklığına çözüm olması için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu sistem sürat kavramının trafik sorununun çözümünde kullanılmasına bir örnektir. Bu sisteme göre araçlar ortalama bir sürat ile yol aldıklarında, kavşaklarda kırmızı ışığa yakalanmadan yollarına devam edebilirler. Trafik ışıklarının otomatik yanıp sönme aralıkları da bu ortalama sürat değerlerine göre ayarlanır. Yeşil dalga sistemi trafiğin olağan akışı içinde bir aracın belirtilen ortalama süratle hareket etmesi durumunda ışıklarda beklemeden geçebilmesine olanak sağlar.
Bilgi:
80 km/sa hızla giden bir araç 1 km lik yolu 50 sn de gidiyor. Bu araç 100 km/sa hızla giderse 1 km lik yolu kaç sn de gider?