Simyacılar hemen hemen her bilimle ilgilenmişler ve bu bilimlerin temellerini oluşturmuşlardır. Bu simyacılardan bazılarının yaptığı çalışmalar yeni çığırlar açmış ve insanlığa büyük katkılar sağlamıştır.
Empedokles (Empedokıls)
Yunan filozofu olan Empedokles tüm maddelerin su, hava, toprak ve ateşten oluştuğunu ileri sürmüştür. Maddelerdeki itme çekme kuvvetlerinin sevgi ve nefret ile oluştuğunu söylemiştir. Tüm maddelerin aynı dört elementten oluşması fikri, değersiz madenlerin altın gibi değerli madenlere çevrilebileceği fikrini oluşturmuştur.
Democritus (Demokritos): Her şeyin atomlardan ve boşluktan oluştuğunu öne sürmüştür. Atom adını ilk kullanandır. Yani atom fikrini ortaya atan ilk simyacıdır.
Aristo (Aristoteles): Empedokles gibi evrenin toprak, ateş, hava ve su gibi dört temel elementten oluştuğunu söylemiş ve elementlerin sıcak, soğuk, kuru ve ıslak olmak üzere dört özelliği olduğunu ileri sürmüştür.
Cabir bin Hayyan: Fizik, kimya, eczacılık, astronomi, mühendislik gibi alanlarda çalışmalar yapmış bir İslam alimidir. İlk deneysel çalışmaları gerçekleştirmiş, nitrik asit, hidrojen klorür, sülfürik asit ve kral suyunu keşfetmiştir. Ayrıca damıtmada kullanılan imbiği geliştirmiştir.
- Cabir bin Hayyan kimya bilimine yaptığı katkılardan dolayı kimyanın babası ünvanını almıştır.
Ebû Bekir er-Râzî: Kroze, fırın gibi laboratuvar araç gereçlerini geliştirmiştir. Kostik sodayı, gliserini ve formik asidi elde etmiştir. Alkolü mikrop öldürücü olarak tıpta kullanmıştır.
Türk İslam alimleri matematik, fizik, astronomi, tıp ve kimya alanlarında zamanlarına göre oldukça ileri düzey çalışmalar yapmışlardır. Bu çalışmalardan istifade eden batılılar bayrağı alarak bilimi daha da ileriye götürmüşlerdir.
kimyanın babası cair bin hayyanmı