Kimya bilimi oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Ancak bu alanda çalışan meslekler genel olarak birkaç başlık altında toplanabilir. Bu mesleklerden bazıları aşağıda kısaca tanıtılmıştır.
Kimyager
Maddelerin kimyasal yapısı ve etkileşimleri konusunda araştırma ve geliştirme işlerini yaparak bu konudaki çalışmaları yönetme bilgi ve becerisine sahip kişilere kimyager denir. Kimyagerler, plastik, ilaç, boya, petrokimya, metal, tekstil, seramik, çimento, deri, deterjan ve sabun, gıda, kozmetik, cam gibi sanayi alanlarında çalışabilir. Ayrıca, çevre analiz laboratuvarları, biyokimya laboratuvarları, bilimsel araştırma merkezleri ve hastane laboratuvarlarında da çalışabilirler.
Kimya Mühendisi
Kimyasal madde üreten veya kimyasal madde kullanarak üretim yapan tesislerin tasarlanması, kurulması ve işletilmesi alanlarında çalışan kişidir. Kimya mühendisleri matematik ve fizik gibi mühendislik bilimlerini kimya ile birleştirerek endüstri, teknoloji ve çevre problemlerinin çözümüne yönelik çalışmalar yapar.
Kimya Öğretmeni
Eğitim kurumunda, öğrencilere, MEB tarafından onaylanan öğretim programları çerçevesinde kimya ile ilgili eğitim veren kişidir. Özel ve devlet kurumlarında ilköğretim ve orta öğretim fen bilgisi ve kimya öğretmeni olarak çalışabilirler. Kimya öğretmenleri üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olurlar.
Eczacı
İlaçların üretimi, geliştirilmesi ve insan vücudundaki etkileri konularında eğitim almış insanlardır. Eczacılar ayrıca doktorlar tarafından yazılan reçetelerdeki ilaçları hastaya oluşturan veya temin eden kişilerdir.
Metalurji Mühendisi
Bileşiminde metal bulunan maden filizlerinden metal ve alaşımIarının elde edilmesi ve belirli işlemlerden geçirilerek endüstrinin istediği ham madde haline getirilmesi ve işlenmesi çalışmalarını yürüten insandır.
Kimyacılar, kimya endüstrisinde çalışabileceği gibi üniversitelerde, kamu kurumlarında, denetleme birimlerinde de çalışabilir. Ayrıca kimyacılar birçok alanda yönetici olarak da görev yapabilir.
ıyıı basarılar