En Çok Atanan Sözel Bölümler Nelerdir?

En Çok Atanan Sözel Bölümler Nelerdir?

Kategoriler: Tanıtım Yazıları

Her yıl üniversite sınavlarına giren binlerce genç, geleceklerini şekillendirecekleri doğru bölümü seçmeye çalışıyor. Biz de bu konuda  size yardımcı olabilmek adına en çok atanan sözel bölümler, devlette iş imkanı olan bölümler ve popüler olan sözel bölümleri ele aldık.

MeslekAçılan KontenjanKPSS Atama Puanı
Özel Eğitim Öğretmenliği230659,51
Okul Öncesi Öğretmenliği326977,01
Türkçe Öğretmenliği234177,69
Din Kültürü ve A.B. Öğretmenliği260478.79
Tarih Öğretmenliği140877,78
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği183980,10
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği120478,93
Coğrafya Öğretmenliği75078,15

Devlette İş İmkanı Olan Sözel Bölümler

  • Özel Eğitim Öğretmenliği : Özel eğitim öğretmenliği bölümü, fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal veya öğrenme güçlüğü gibi özel gereksinimlere sahip öğrencilerin eğitimine odaklanan bir meslektir. Sözel meslekler arasında ataması en yüksek olan branştır.
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği: Ataması en kolay olan öğretmenlik bölümlerden biridir. Öğrencilere dinlerin temel bilgilerini ve ahlaki değerleri öğreten bir öğretmenlik mesleğidir.
  • Türkçe Öğretmenliği: Türkçe öğretmenleri, öğrencilere Türkçe dil bilgisi, yazma, okuma, dinleme ve konuşma becerilerini öğretirler. Bu öğretmenler ortaokul düzeyinde çalışabilirler.
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, öğrencilere Türk dili ve edebiyatı alanında derinlemesine bilgi ve anlayış kazandıran bir öğretmenlik mesleğidir. Mezunlarının sayısı yüksek olduğu için atama konusunda problem yaşamak muhtemeldir.
  • Tarih Öğretmenliği: Tarih öğretmeni, öğrencilere Türk ve dünya tarihi hakkında bilgi aktaran ve tarih alanında farkındalık oluşturmayı hedefleyen bir öğretmenlik mesleğidir.
  • Coğrafya Öğretmenliği: Branşlar arasında en popüler ve sevilen öğretmenlik bölümlerinden biri coğrafya öğretmenliğidir. Ancak, atama puanları ve açılan kontenjan konusunda şanslı bir bölüm değildir.
  • Sosyal Bilgiler Öğretmenliği: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, ilk ve orta seviyede öğrenim gören öğrencilere toplum, tarih, coğrafya gibi konular üzerine bilgi verir. Atama açısından tarih öğretmenliği kadar olmasada şanssız sayılabilecek bölümlerden biri.
  • Okul Öncesi Öğretmenliği: Okul öncesi öğretmenliği, çocukların erken çocukluk döneminde temel becerileri ve sosyal-duygusal gelişimlerini desteklemek için çalışırlar. Ataması kolay olan bölümler arasındadır.

Bunlara ek olarak sözel ataması olan bölümler arasında “Radyo ve Televizyon”, “Gazetecilik”, “Halkla İlişkiler”, “Grafik ve Fotoğraf” bölümü de yer alır fakat atama kontenjanları çok az, atanması oldukça zor olan bölümlerdir.

Popüler Sözel Bölümler ve Kariyer Olanakları

  • Radyo ve Televizyon: Radyo Televizyon bölümü özel sektörde şansı yüksek bölümlerden biridir. Mezunları, yapımcı, kameraman, yönetmen, senarist, gibi pek çok çeşitli alanda çalışabilir. Buradaki önemli nokta öğrencilik döneminde kendinizi geliştirmeniz ve medya kuruluşlarından bir bağlantı kurmanız şartıdır.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları : Kamu kurumlarında çalışma imkanı olmamasına rağmen özel sektörde yüksek maaşlarla iş imkanı olması sebebiyle popüler sözel bölümler arasında yerini alıyor. Yurtdışı çalışma olanakları da oldukça fazladır.
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü mezunları, şirketlerin ve kurumların iletişim stratejilerini geliştirir, reklam kampanyalarını yönetir ve marka bilinirliğini artırır.
  • Gazetecilik : Gazeteciler; gazete, dergi, televizyon veya dijital medya kuruluşlarında muhabir, editör, haber koordinatörü, içerik üreticisi gibi çeşitli görevlerde çalışabilirler.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar