Saç neden dökülür, saç dökülmesi nedenleri nelerdir?

Saç neden dökülür, saç dökülmesi nedenleri nelerdir?

Kategoriler: Haberler

Saç dökülmesi nedir, saçlar neden dökülür, saç dökülmesi nasıl önlenir, saç bakımı nasıl olmalıdır vb. saç derisi ve saç sağlığı ile merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

Erkek ya da kadın olsun günümüzde pek çok insan saç dökülmesini ciddi bir sorun olarak görmektedir ve bu doğrultuda önlemler almaya çalışır. Her ne kadar uzmanlar günde 100-150 tel saçın dökülmesinin normal olduğunu söylese de çoğumuz eskisi kadar gür saçlara sahip olmadığımızı düşünürüz. Peki, saç neden dökülür?
Saç neden dökülür?

Beslenme yetersizliği ve hormonal dengeyi ilk sırada saymak oldukça doğru olacaktır. Özellikle D vitamini eksikliğinin en büyük işaretlerinden birinin saç dökülmesi olduğunu söylüyor uzmanlar. Özellikle çok güneş ışığı görmeyen iklimlerde, kişilerin D vitaminini güneşten alamadığı için takviye yoluyla alması gerektiğini belirtiyorlar. D vitamini dışında amino asit lizin, bakır ve çinko eksiklikleri de saç dökülmesine sebep olmakta. Diğer sebepleri saymak gerekirse; hamilelik, doğum kontrol hapları, stres, şok diyetlerle zayıflama, düzensiz uyku ve kimyasallar içeren saç ürünleri kullanmak saç dökülmesinin nedenlerindendir.

Saç bakımı

Saç dökülmesinin önüne geçmek için serumlar, yağlar ve özel şampuanlar kullanılsa da, bitkisel yollarla saç dökülmelerinin önüne geçmek mümkündür. Ayrıca bu tedavi yöntemleri evde uygulanabilecek niteliktedir. Örneğin saç diplerine lavanta çiçeği yağı ile masaj yapılıp 6 saat sonra bol su ile yıkanabilir. Bu oldukça etkili bir yöntemdir. Saç diplerinize 10 günde bir lavanta yağı sürerek de saçlarınızı gür ve sağlıklı yapabilirsiniz.

Saç bakımı nasıl yapılır?
Saç bakımı dediğimiz zaman yumurta akla ilk gelenlerin arasında yer almaktadır. Bir çok bitkisel maskenin malzemeleri arasında yumurta yer alır. Hatta yumurtayı direk tek başına saçınıza uygulayabilirsiniz. Önce saçlarınızı ıslatın ve bir kapta güzelce çırptığınız yumurtayı saç diplerinize masaj yaparak sürün. 20-25 dakika kadar bekletip saçınızı durulayın. Bu şekilde her hafta düzenli olarak yapılan yumurta sürme işlemi saçlarınıza yumuşatır, nemlendirir, parlaklık kazandırır ve kırıkları azaltır.

Yumurtadan başka yapımı basit olan iki uygulama daha var. İlk olarak haftada bir kaç kez sirkeli su ile saçlarınızı durulayın. Saçlarınızı durulayacağınız sirkeli suyu hazırlamak için 2-3 litre su ve 1 su bardağı sirkeyi karıştırmanız yeterli. Sirkeli su saçlarınıza parlaklık ve hacim kazandırır.

Saç bakımı için kullanacağımız diğer yöntem ise karbonat. 2 litre su ile 1 bardak karbonatı karıştırıp saçlarımızı bu karışım ile duruluyoruz. Karbonatlı su saçlarınızı ve saç derinizi temizler. Saç derisinin Ph seviyesini dengeler ve saçı yıpratan cilt hastalılarına karşı saç derisini korur.

Verdiğimiz bu bakım uygulamalarının dışında dikkat etmemiz gereken bazı noktalar mevcut. İlk olarak kesinlikle saçınızı çok sıcak su ile yıkamayın. Saçımızda oluşan yağın fazlası bizi rahatsız etse de saç derisinin ve saç tellerinin bu yağa ihtiyacı vardır. Çok sıcak su ile yıkanan saçlarda bu yağ tamamen gitmektedir. Ayrıca ılık su ile yıkanan saç derisinde kan dolaşımı artar ve saçlar parlaklık kazanır. Sıcak suyun dışında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise saçların yıkanma sıklığıdır. Saçlarınız için en sağlıklısı saçların hafta 1-2 kez yıkanmasıdır. Saçların çok sık yıkanması saçları yıpratır ve saçların cansız görünüm kazanmasına neden olur.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar