Duyu Organlarının Sağlığı 6.Sınıf Fen Bilimleri


Kategoriler: 6. Sınıf Fen Bilimleri, Fen Bilimleri

DUYU ORGANLARIMIZIN SAĞLIĞI

Göz sağlığımız için gözlerimizi temiz tutmalı, başkalarına ait havlu, lens ve gözlükleri kullanmamalıyız. Televizyonu uzun süre ve yakından izlememeli, yazma ve okuma sırasında gözlerimiz ile kitap arasındaki uzaklığın yaklaşık 25 – 30 cm olmasına dikkat etmeliyiz. Gözlerimizi aşırı ışıktan korumak için güneş gözlüğü kullanmalıyız. Gözlerimizin görme yeteneğini artırmak için A vitamini içeren besinler (havuç, yeşil sebzeler, yumurta) tüketmeliyiz. Herhangi bir rahatsızlık anında doktora gitmeliyiz.

Kulak sağlığımız için kulaklarımızı temiz tutmalı, sert cisimlerle karıştırmamalı, soğuktan ve darbelerden korumalıyız. Yüksek sesli ortamlarda bulunmamalı, şiddetli seslerin olduğu ortamlarda oluşan basıncın kulak zarına zarar vermesini engellemek için ağzımızı açmalıyız. Kulağımıza su kaçtığında kurulamalıyız. Diş çürüklerini; burun, geniz ve boğaz enfeksiyonlarını zamanında tedavi ettirmeliyiz. Herhangi bir rahatsızlık anında doktora gitmeliyiz.

Burun sağlığımız için burnumuzu karıştırmamalı ve burun kıllarımızı koparmamalıyız. Bilmediğimiz veya kokusu keskin olan maddeleri koklamamalı ve sigara içmemeliyiz. Burnumuza bir şey sokmamalı, tıkanmışsa mutlaka temizlemeliyiz. Burun kanamalarında; başımızı hafifçe öne eğmeliyiz. Burun kökü üzerine bastırarak basınç yapmalıyız. Bu sırada ağızdan soluk alıp vermeli ve asla sümkürmemeliyiz.

Dil sağlığımız için ağız temizliğine önem vermeliyiz. Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı, alkol ve sigara kullanmamalıyız. Dişlerimizi fırçalarken dilimizin üzerini de arkadan öne doğru fırçalamalıyız. Bilmediğimiz maddelerin tadına bakmamalıyız.

Deri sağlığımız için derimizi ezilme, kesilme ve yanmalardan korumalıyız. Vücudumuzu temiz tutarak derimizde mikropların üremesine engel olmalıyız. Bunun için derimizdeki kirleri ve ölü hücreleri, sık sık yıkanarak vücudumuzdan uzaklaştırmalıyız. Güneş’te fazla kalmamalıyız. Bol bol su içmeliyiz. Deri hastalıkları ve tedavisi ile ilgili çalışma yapan bilim dalına dermatoloji denir. Bu bilim dalında çalışan uzmanlara ise dermatolog denir. Dermatologlar dermatoskop adı verilen bir araç ile ciltte inceleme yaparlar.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar