Kategoriler: 8. Sınıf Fen Bilimleri, Basit Makineler, Fen Bilimleri

Kaldıraçlar bir destek üzerinde serbestçe dönebilen bir çubuktan oluşur. Kaldıraçlar kuvvetin uygulandığı nokta, destek noktası ve yükün bulunduğu yere göre gruplandırılabilir.

DESTEĞİN ARADA KALDIRAÇLAR

Desteğin, kuvvetin uygulandığı nokta ile yükün arasında olduğu kaldıraçlara kerpeten, keser, tahterevalli, makas, eşit kollu terazi örnek verilebilir. Bu tür kaldıraçlarda kuvvetin yönü değiştirilir. Desteğin yeri değiştirilerek kuvvet kolu ve yük kolunun uzunluğu değiştirilir ve yük daha az bir kuvvetle dengelenebilir. Bu kaldıraçlarda kuvvet kolu yük kolundan uzun olursa, kuvvetten kazanç sağlanır.

YÜKÜN ARADA OLDUĞU KALDIRAÇLAR

Bazı kaldıraçlarda; kaldıracın bir ucunda destek, diğer ucunda ise kuvvetin uygulandığı nokta bulunur. Yük ise bu noktaların arasında yer alır, Ceviz kıracağı, el arabası ve menteşeli kapılar bu tür kaldıraçlara örnektir. Bu tür kaldıraçlarda uygulanan kuvvetin yönü ile doğan kuvvetin yönü aynıdır. Bu tür kaldıraçlarda kuvvet kolu yük kolundan daha uzundur. Bu nedenle bu tür kaldıraçlarda daima kuvvetten kazanç, yoldan kayıp vardır.

KUVVETİN ARADA OLDUĞU KALDIRAÇLAR

Bazı kaldıraçlarda; destek, kaldıracın bir ucunda, yük ise diğer ucunda yer alır. Kuvvet uygulanan nokta destek ile yük arasındadır. Tenis raketi, cımbız, kürek ve maşa gibi araçlar bu tür kaldıraçlara örnek verilebilir. Bu tür kaldıraçlarda uygulanan kuvvetin yönü ile doğan kuvvetin yönü aynıdır. Bu tür kaldıraçlarda daima yoldan kazanç kuvvetten kayıp vardır.



] }

Soru: Basit makineler bir veya iki parçadan oluşup tek bir kuvvetin etkisiyle çalışır.
Basit makine kullanılırken uygulanan kuvvete çıkış kuvveti denir.
Basit makinelerde yükün kuvvete oranına kuvvet kazancı denir.
Yukarıda verilen ifadelerden doğru olanların başındaki paranteze D harfi, yanlış olanların başındaki paranteze Y harfi yazılıyor. Buna göre parantezlere sırasıyla yazılan harfler hangi seçenekte doğru verilmiştir?


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar