Kaldıraçlar bir destek üzerinde serbestçe dönebilen bir çubuktan oluşur. Kaldıraçlar kuvvetin uygulandığı nokta, destek noktası ve yükün bulunduğu yere göre gruplandırılabilir.
DESTEĞİN ARADA KALDIRAÇLAR
Desteğin, kuvvetin uygulandığı nokta ile yükün arasında olduğu kaldıraçlara kerpeten, keser, tahterevalli, makas, eşit kollu terazi örnek verilebilir. Bu tür kaldıraçlarda kuvvetin yönü değiştirilir. Desteğin yeri değiştirilerek kuvvet kolu ve yük kolunun uzunluğu değiştirilir ve yük daha az bir kuvvetle dengelenebilir. Bu kaldıraçlarda kuvvet kolu yük kolundan uzun olursa, kuvvetten kazanç sağlanır.
YÜKÜN ARADA OLDUĞU KALDIRAÇLAR
Bazı kaldıraçlarda; kaldıracın bir ucunda destek, diğer ucunda ise kuvvetin uygulandığı nokta bulunur. Yük ise bu noktaların arasında yer alır, Ceviz kıracağı, el arabası ve menteşeli kapılar bu tür kaldıraçlara örnektir. Bu tür kaldıraçlarda uygulanan kuvvetin yönü ile doğan kuvvetin yönü aynıdır. Bu tür kaldıraçlarda kuvvet kolu yük kolundan daha uzundur. Bu nedenle bu tür kaldıraçlarda daima kuvvetten kazanç, yoldan kayıp vardır.
KUVVETİN ARADA OLDUĞU KALDIRAÇLAR
Bazı kaldıraçlarda; destek, kaldıracın bir ucunda, yük ise diğer ucunda yer alır. Kuvvet uygulanan nokta destek ile yük arasındadır. Tenis raketi, cımbız, kürek ve maşa gibi araçlar bu tür kaldıraçlara örnek verilebilir. Bu tür kaldıraçlarda uygulanan kuvvetin yönü ile doğan kuvvetin yönü aynıdır. Bu tür kaldıraçlarda daima yoldan kazanç kuvvetten kayıp vardır.
Arkadaşlar bu siteye bayılıyorum. Anlamadıgım her konuyu buradan okuyup, çalışıyorum. Çok verim alıyorum. HERKESE TAVSİYE EDERİM İYİ ÇALIŞMALAR❤😗