Türkiye Nüfusunun Okuryazar ve Eğitim Durumu ile Değişimi Nasıldır? 10. Sınıf Coğrafya


Kategoriler: 10. Sınıf Coğrafya, Beşeri Sistemler 10. Sınıf, Coğrafya

Yukarıda ifade edildiği gibi nüfusun eğitim durumu, bir ülkenin sahip olduğu her türlü kaynağın verimli bir biçimde ekonomiye kazandırılmasıyla sosyoekonomik bakımdan gelişmesinde en önemli etkendir.

  • Türkiye’nin okuryazar oranı, Cumhuriyet’in ilk yıllarında % 10 civarında iken günümüzde % 96’lara kadar ulaşmıştır.
  • Türkiye’de okuryazar oranı erkeklerde % 99 civarında iken kadınlarda % 93’tür. Bu değerler gelişmiş ülkeler düzeyindedir.
  • Devletin son yıllardaki eğitim politikasıyla birlikte, kız çocuklarının eğitim seviyesi hızla yükselmiştir. Yine devletin ve bazı sivil toplum kuruluşlarının başlattıkları kampanyalar nedeniyle kadınlarda okuryazar oranı hızlı bir artış göstermiştir.
  • Okuryazar oranları Türkiye’deki bölgeler arasında önemli değişiklikler göstermektedir. Bu durum ülkemizin her köşesinin farklı gelişmişlik özelliklere sahip olduğunun da kanıtıdır.

Türkiye’de 2016 yılında yüksekokul bitirme oranına göre en eğitimli beş il şunlardır: Ankara, Eskişehir, İzmir, İstanbul ve Antalya.
Türkiye’de 2016 yılında eğitim seviyesi en düşük beş il ise şunlardır: Şırnak, Van, Muş, Şanlıurfa ve Ağrı.

KRİTİK: Yüksekokul (yüksek lisans ve doktora) bitirme oranlarına göre Türkiye’yi gelişmiş ülkelerle kıyasladığımızda bu oranın Türkiye’de % 13’ler civarında, ilk on ülkede ise % 39 ilâ % 54’ler arasında olduğunu hatırlatmak isteriz.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar