Su Sertliği 9.Sınıf Kimya

Kategoriler: 9. Sınıf Kimya, Doğa ve Kimya, Kimya

Sert ve Yumuşak Su

Sular magmatik ve tortul kayaçlarda çeşitli mineralleri çözer. Bu minerallerde bulunan çeşitli iyonlar suda çözünerek sert suyu oluşturur. Sularda çözünen Mg2+ ve Ca2+ iyonlarını içeren minerallerin fazla olması suyun sert olmasına neden olur. Suyun içerisinde Mg2+ ve Ca2+ iyonlarının az olması suyun yumuşak olduğunu gösterir.

Sert Suların Etkisi

Sert sular musluk, lavabo, küvet, Çaydanlık gibi ev eşyalarında zamanla kireç oluşturur. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü gibi elektrikli ev aletlerinin içerisinde su ısıtıcısı olarak işlev gören rezistanslar zamanla kireçlenir ve çalışma verimleri düşer. Bu durumda elektrik tüketimi daha fazla olur. Sert su temizlik maddesinin etkisini azaltarak daha fazla temizlik maddesi kullanılmasına neden olur. Bunun yanında giysilerin yıpranması ve renklerinin solması sert suyun etkilerindendir.

Önemli: Normal sertlikteki sular sağlığımız için önemlidir. Bulundurdukları iyonlar sayesinde kemik gelişimimiz için gereklidir. Çünkü kemiklerimizin yapısı kalsiyum fosfat (Ca3(PO4)2) dediğimiz mineralden oluşur.

Suların Sertliği Nasıl Giderilir?

Suların sertliğinin giderilmesinde çeşitli yöntemler kullanılabilir.

1. Sert sular kaynatıldığında suda bulunan iyonların (Mg2+, Ca2+) çökmesiyle giderilmiş olur.

2. Suyun sertliliğinin giderilmesindeki bir başka yöntemde iyon değiştirici reçine kullanılmasıdır. Suya sertlik veren kalsiyum (Ca2+) ve magnezyum (Mg2+) iyonları reçinede bulunan sodyum (Na+) iyonları ile yer değiştirir. Böylece suyun sertliği giderilmiş olur.

3. Çamaşır sodası sularda bulunan sertliği gidermek için kullanılır. Çamaşır sodasının kimyasal formülü Na2CO3’tür. Çamaşır sodasında bulunan sodyum iyonları (Na+) ile sert sularda bulunan magnezyum (Mg2+) ve kalsiyum (Ca2+) iyonları yer değiştirerek çökelek (kireç) oluştururlar.

Böylece sulara sertlik veren iyonlar çöktürülmüş olur. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi ev eşyalarının kireçlenmesini önlemek için kireç Çözücüler kullanılır. Kireç Çözücüler HCl gibi asitlerden elde edilebilir. Ayrıca Çaydanlık, lavabo, küvet gibi yerlerdeki kireçleri gidermek içinde kullanılır.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar