Mors alfabesi nedir?

Kategoriler: Tanıtım Yazıları

Mors alfabesi veya mors kodu, kısaca, harfler yerine kısa ve uzun sinyalleri anlayan, Samuel Morse tarafından bulunmuş ve geliştirilmiş bir tür ikili sistemdir. Her harfin, Mors alfabesinde genellikle nokta ve çizgiler ile temsil edilen, kısa ve uzun karakterlerden oluşan bir karşılığı mevcuttur. Bu harfler, telsizle iletilebileceği gibi yazılı ve sesli olarak da iletilebilir. Sesli olarak, kısa ve uzun tonlarla iletilebilen mors kodu, ilk olarak 1837 yılında elektrikli telgraf aracılığı ile kullanılmıştır.

Mors alfabesi nasıl kullanılır?

Mors alfabesinde, genellikle kısa karakter olarak nokta(.) karakteri tercih edilirken, uzun karakter olarak çizgi(-) karakteri tercih edilir. Bir mesaj gönderilecekken, o mesajın içerdiği her harfin karşılığına gelen mors kodu, sırayla karşı tarafa gönderilir. Harflerin mors alfabesindeki karşılığı ise genellikle o harflerin alfabedeki kullanım sıklığına göre değişmektedir. Örneğin çok sık kullanımı olan E harfinin gösterimi, tek bir kısa karakter olan nokta(.) karakterinden oluşur.

Mors alfabesi ile bir mesaj nasıl aktarılabiliri bir örnek ile açıklayacak olursak, acil yardım çağrısı anlamına gelen SOS, mors alfabesi ile “…—…” şeklinde gösterilir. Bir başka örnek gösterim ise bir zamanlar Nokia telefonların mesaj sesi olan, SMS’in gösterimidir. SMS mors alfabesinde “…–…” şeklinde gösterilir. Buradan da anlaşılabileceği üzere, S harfi üç adet nokta ile temsil edilirken, M iki çizgi ile ifade edilmekte, O ise üç çizgi ifade edilmektedir.

Mors alfabesi nerelerde kullanılır?

1800’lü yıllarda, telgrafların yaygınlaşması ve uluslararası iletişim amacı ile birlikte, mors alfabesinin kullanımı evrenselleşmiş ve yaygınlaşmıştır. Tarihte, iletişim için bir dönemler tek ve en önemli tercih olan olan mors alfabesinin kullanımı, 21. yüzyıl itibariyle pek yaygın olmasa da, amatör radyocular ile havacı ve denizci askerler tarafından iletişim amacı ile hala kullanılmaktadır.

Mors alfabesi nasıl öğrenilir?

Mors alfabesini öğrenmek için birçok yöntem mevcuttur. En sık tercih edilen yöntem tüm dünyada geçerliliği olan modern uluslararası mors kodunda belirtilen, her harfin karşılığını ezberlemek ve sık sık pratik yapmaktır. Bunun dışında da mors alfabesi haritasındaki mors alfabesi ağacı ezberlenebilir. Her ne kadar başlangıçta mors alfabesini öğrenmek birçok kişiye pek kolay gelmese de, mors alfabesi çevirici gibi İnternet siteleri aracılığı ile anlık olarak mesajların mors alfabesindeki karşılıklarını görebilir, hızlı biçimde mors alfabesini öğrenebilirsiniz.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar