Kategoriler: Türk Dili ve Edebiyatı

FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL (1887—1973)

Şiire I.Dünya Savaşı yıllarında başlayan şair, ilk şiirlerinde aşk temasını işlemiş, aruz ölçüsünü kullanmış, daha sonra hece ölçüsüyle de şiirler yazmıştır.

Beş Hececilerin en genç ve en başarılı şairi olan şair, lirik şiirleriyle tanınmış ve genellikle aşk şiirleri yazmıştır.

1922’den itibaren bireysel duygulardan uzaklaşarak toplum gözlemlerine yönelmiş, Anadolu’dan ses getiren şairler arasında yer almıştır.

1933’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 10. yılı nedeniyle Behçet Kemal Çağlar ile birlikte yazdığı şiir, Onuncu Yıl Marşı olarak kabul edilir ve Cemal Reşit Rey tarafından bestelenir.

“Onuncu Yıl Marşı”nda Türk ulusunun kazandığı Milli Mücadele, yeni kurulan devletin on yılda aldığı yol ve ileriye dönük hedefi dile getirilir.

Sanat adlı şiiri memleketçi şiirin ilk bilinçli bildirisi sayılır, Memleket edebiyatının felsefesini ortaya koymuştur.

Hece ölçüsüyle yazdığı Han Duvarları adlı şiirinde Anadolu ve Anadolu insanı ilk kez romantik duygulardan ve hamasi (destansı) söyleyişlerden uzaklaşılarak gerçekçi çizgilerle anlatılmaktadır.

“Çoban Çeşmesi” adlı şiiri edebiyatımızda pastoral şiir türünün önemli örneklerindendir.

“Akbaba” ve “Karikatür” dergilerinde Çamdeviren, Akıllı Ozan, Kalender ve Deli Ozan takma adlarıyla mizahi şiirler yazmıştır.

Eserleri

Şiir: Şarkın Sultanları (aruzla), Gönülden Gönüle (aruzla), Dinle Neyden, Çoban Çeşmesi, Bir Ömür Böyle Geçti (seçmeler), Suda Halkalar (aruzla), Harı Duvarları, Zindan Duvarları (aruzla), Tatlı Sert, Elimle Seçtiklerim, Akıncı Türküleri, Heyecan ve Sükün, Akarsu

Oyun: Canavar (heceyle manzum), Akın (heceyle manzum), Özyurt, Kahraman, Yayla Kartalı…

Roman: Yıldız Yağmuru



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar