İlk 20 x element için elektron katman dağılımı.
Enerji seviyesi = Katman = Yörünge
n = Katman
n = 1. Katmanda en fazla 2e–
n = 2. Katmanda en fazla 8e–
n = 3. Katmanda en fazla 18e–
n = 4. Katmanda en fazla 32e– bulunur.
> Bunlar A grubu (Baş grup) elementleridir.
> Son katmanlarında 1, 2 ve 3 elektron bulunduranlar genellikle metaldir. Bileşik oluşumuna bu en dış kabuktaki (katmandaki) elektronları vererek katılırlar ve katyon olurlar.
> Son katmanda 5, 6 veya 7 elektron bulunduranlar genellikle ametaldir. Kararlı hale gelmek için genellikle elektron almak isterler ve anyon olurlar.
* Bir element elektron alarak yada elektron vererek e- dağılımını 2He ye benzetenler dublet kuralına uyarak kararlı hale gelmiş olur.
Dublet kısaca 2He’ nin elektron dağılımına benzemedir.
Son katmandaki 2 elektronu verip bir alt katmandaki 2 elektrona ulaşarak dublet kuralına uyar ve kararlı hale gelir. Helyumun elektron dağılımına ulaşmış olur.
* Elektron alarak ya da elektron vererek son katmanı 8 elektrona tamamlamak ise OKTET KURALIDIR. Yani He dışındaki soy gazların elektron dizilimine benzemedir. Kararlı yapıya ulaşmadır.
Burada son katman dikkate alınarak şu soru sorulur.
En dıştaki 5 elektron vermek mi kolay, ya da 3 elektron alınıp 8 elektrona tamamlamak mı kolay? Sayıca az olan yapılır genellikle.
O zaman azot 3e– alıp son katmanı 8 elektrona tamamlayarak oktet kuralına uyar ve kararlı hale ulaşır.
Kararlı hale gelmek için en diş kabuktaki 2 elektron verilir. Böylece elektron dağılımı 18A nın elektron dağılımına benzer. OKTET kuralına
uyar. Metaldir.
Kararlı hale gelmek için en dış katmanına 1 elektron alır. Elektron dağılımı 10Ne’nin elektron dağılımına benzer ve oktet kuralına uyar. Ametaldir.
Kararlı hale gelmek için en dış katmandaki 1 elektronu verir. Elektron dağılımı 10Ne elektron dağılımına benzer ve OKTET kuralına uyar. Metaldir.
Kararlı hale gelmek için en diş katmana 2 elektron alır. Elektron dağılımı 18Ar nin elektron dağılımına benzer ve OKTET kuralına uyar. Ametaldir.
Eyvallah.