Elektron ortaklaşması sonucunda oluşan bağa kovalent bağ ve böyle oluşan moleküllere kovalent bağlı moleküller denir. Molekülü oluşturan elementler aynı ise oluşan moleküle element molekülü, farklı ise bileşik molekülü adı verilir. Kovalent bağlı tanecikler molekül yapılıdır.
Kovalent bağlı molekül oluşması için elementlerin ametal olması gerekir. Çok kullanılan ametaller,
Her ametal atomunun yapabileceği kovalent bağ sayısı değerlik elektron sayısının en yakın olduğu soy gazın değerlik elektron sayısına ulaşmak için alacağı elektron sayısına eşittir. Bunun için atom numarası 1 olan hidrojen elementi 2He soy gaz yapısına ulaşmak için 1 bağ yapar. 7A grubu elementleri 1 , 6A grubu elementleri 2, 5A grubu elementleri 3 bağ, 4A grubu elementleri 4 bağ yapar. Hidrojenin atom numarası 1 dir. Temel elektron dağılımı,
1H : ) 1
şeklindedir. Hidrojenin en yakın olduğu soy gaz 2He dir. Bunun için hidrojenin, bağ yaparak 2He benzemesi gerekir. Hidrojen atomları 1 er elektronlarını ortak kullanarak H – H yani H2 molekülünü oluştururlar.
şeklindedir. Değerlik elektron sayısı 7 olduğundan oktede ulaşmak için 1 bağ yapabilir. 1 tane elektron ortak kullanır. Hidrojen ile flor 1 er elektronlarını ortak kullanarak kovalent bağlı HF bileşiğini oluştururlar.
şeklindedir. Değerlik elektron sayısı 6 olduğundan oktede ulamak için 2 bağ yapabilir. Her oksijen atomu 2 bağ yapacağından 2 tane hidrojen kullanır. 2 hidrojen ve 1 oksijen atomu arasında kovalent bağlı H2O bileşiği oluşur.
çok yardımcı oldu teşekkürler 👍