Sağlıklı Beslenme (Dengeli ve Düzenli Beslenme) 9. Sınıf Biyoloji


Kategoriler: 9. Sınıf Biyoloji, Biyoloji, Yaşam Bilimi Biyoloji

Besinlerle alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması obezite olarak adlandırılır. Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çok önemli sorunudur.

  • Hareketsiz kalmak, sağlıksız beslenmek obeziteye neden olur.
  • Obezitenin neden olduğu birçok hastalık vardır. İnsülin direnci vücutta insülin olmasına rağmen bu hormonun görev yapamaması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Beslenme açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.

Besinler içerdikleri besin öğelerinin türüne ve miktarına göre 4 gruba ayrılır:

  • Et- yumurta – kuru baklagiller grubu
  • Süt grubu
  • Ekmek ve tahıl grubu
  • Sebze ve meyve grubu

ET – YUMURTA – KURU BAKLAGİLLER GRUBU

Kırmızı etler ( dana, kuzu), beyaz etler ( tavuk, balık, hindi), yumurta, kuru baklagiller( mercimek, kuru fasulye, nohut), ceviz, fındık, fıstık gibi besinlerdir. Bu besinler; büyüme ve gelişmeyi sağlar. Boyumuzu uzatır. Yaralarımızın kolayca ve hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Gözümüzün iyi görmesini sağlar. Hastalıklara karşı dirençli olmamızı sağlar.

SÜT GRUBU

Süt, yoğurt, peynirler (beyaz peynir, kaşar, çökelek gibi), ayran, sütlü tatlılar (sütlaç, muhallebi, dondurma) gibi besinlerdir.Bu besinler; Kemiklerimizin gelişmesini sağlar. Dişlerimizin sağlıklı olmasında yardımcı olur.

EKMEK VE TAHIL GRUBU

Buğday, çavdar, yulaf, mısırdan yapılmış ekmekler, yufka, bazlama, pilav, makarna, ekmek, bulgur, şehriye, irmik ve un gibi besinlerdir.Bu besinler; vücudumuzu çalıştırır. Günlük işlerimizi, günlük hareketlerimizi yapabilmek için gerekli olan enerjiyi verir.

SEBZE VE MEYVE GRUBU

Bütün taze sebzeler; domates, havuç, salatalık, taze fasulye, patlıcan, yeşil biber, pırasa, karnabahar, lahana, ıspanak, kereviz, patates, maydanoz, dereotu, marul. Bütün taze meyveler; elma, portakal, mandalina, çilek, armut, karpuz, dut, şeftali, üzüm, muz, incir, erik, kavun gibi besinler bu gruba
girer. Bu besinler; büyüme ve gelişmeye yardım ederler. Vücudumuz yenilenir. Hastalıklara karşı direncimizi artırır. Diş ve diş eti sağlığını korur.



] }


Liselere Giriş Sınavı (LGS)
5 Haziran 2022 Pazar

Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)
18 Haziran 2022 Cumartesi

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)
19 Haziran 2022 Pazar